Syra grönsaker som ett proffsMan får ofta höra att syrade grönsaker är nyttiga. Det beror bland annat på att bakteriern som står för mjölksyran som "denaturerar" grönsakerna är vänligt sinnade mot oss människor och får våra tarmar att må toppen. Nog om det. Här skriver vi om syrade grönsaker för att de är så goda:
Bra grönsaker att syra |
|
Grundrecept för syrade grönsakerDu behöver 15 gram salt per kilo grönsak (mineralsalt, inte vanligt bordssalt), kryddor efter smak och en stor glasburk med tättslutande lock. Gör så här:
Om syrade grönsakerNär naturligt förekommande bakterier får växa i livsmedel så konsumerar de syre och andra ämnen som andra organismer behöver för sin tillväxt. Det är därför syrad och/eller jäst/fermenterad mat har längre hållbarhet än färsk. Vid en mjölksyrajäsning stryps syretillförseln så att bakterierna producerar mjölksyra. Det är därför grönsakerna sägs vara syrade, PH-värdet är så lågt att oönskade bakterier inte trivs.
|
Asiatiska syrade grönsaker - KimchiKimchi är en klassiker och en stapelvara i det koreanska köket. Den här chiliheta (den koreasnak chilin i fråga heter Gochugaru) varianten på surkål är oftast gjord på salladskål/kinakål, men det går lika bra – men resultatet blir lite annorlunda – med rättika, morötter, gurka, med flera. Här hittar du ett enkelt och utmärkt grundrecept på kimchi.
Annat gott med mjölksyraYoghurt, crème fraiche, filmjölk, långfil, gräddfil, ost, surströmming, fisksås, sojasås och många andra matvaror har också fått sin goda syrliga smak av mjölksyra.
Goda bakterierMjölksyrabakterier i magen hjälper till att bryta ner ämnen som din egen kropp inte klarar av på egen hand. De är till och med viktiga för att bilda vissa vitaminer. De är med andra ord goda på mer än ett sätt...
Inlagt vs syratDet är lätt att blanda ihop ”inlagda grönsaker” med ”syrade grönsaker”, men de handlar om två olika matlagningsprocesser och om två olika slags syror:
|