Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Kött / Styckdetaljer kött / Styckdetaljer fågel / Kycklingvingar / Fritera kyckling

​Fritera kyckling som ett proffs


  • Kycklingvingar enklast att fritera
  • Salta, mjöla och låt vila
  • Var noga med temperaturen på oljan

Att fritera kyckling är ingen konst – men det är en konst att få till ett perfekt, gyllenbrunt, knaprigt och aptitligt resultat. Här är några av proffsens tips och steg som gör att du lyckas bättre:

Fritera kyckling i jämnstora bitar

Det här är ett mindre problem om du friterar kycklingvingar eller drumsticks. Men om du utgår från en hel kyckling är det viktigt att alla bitar är jämnstora och blir färdiga lika fort.
Fritera kyckling i kastrull
till produkten

Fritera gärna kycklingvingar

Kycklingvingar, "buffalo wings", är enklast eftersom de är små och snabbt blir genomstekta. Köttet – liksom det mörkare köttet i benen – tål lite högre värme utan att torka ut. Och det ganska rikliga fettet i skinnet blir, om du friterar rätt, knaprigt och gott – framför allt om du är generös med saltet.

Smaksätt med saltlag

Genom att lägga kycklingen i saltlag före fritering får köttet en jämn sälta. Saltet denaturerar dessutom köttet så att det upplevs som mörare och saftigare. Räkna utifrån 1 dl salt i 1 liter vatten för att skapa en 10-procentig lag. Låt kycklingbitarna ligga i lagen ca en timme. Skölj därefter bort lagen och torka kycklingen.

Mjöla, vila, sedan fritera

Smaksätt mjölet med salt och peppar. Doppa kycklingbitarna och skaka av. Låt bitarna vila på ett luftigt galler minst 10 minuter. Var noga med det här momentet. Om du friterar kycklingen direkt efter mjölning händer ofta att ytan släpper fläckvis.

Rätt temperatur på oljan

Oljan ska hålla mellan 160 och 190 grader. När du lägger i kycklingen kommer temperaturen att falla, men låt den inte gå under 150 grader. Använd termometer. Om din friterade kyckling vid tidigare försök har blivit flottig och oaptitlig så beror det nästan alldeles säkert på att oljan hållit för låg temperatur. Det kan i sin tur bero på för kall och/eller för mycket kyckling på en gång.

Rätt mängd kyckling åt gången

Fritera kycklingen i omgångar, några bitar åt gången. Helt enkelt för att oljan ska kunna hålla värmen och för att du ska ha kontroll på förloppet. Håll färdiga bitar varma i ugnen, gärna på papper som suger upp överblivet fett.

Är den friterade kycklingen rå inuti?

Det kan bero på för stora bitar, att utsidan blir överkokt medan insidan förblir rå. Eller på att kycklingen är för kall. Eller på att oljan är för varm och att utsidan blir klar så fort att insidan inte hinner med.
Fritera som ett proffs

Kocken tipsar

Till produkten
till produkten
till produkten
till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss