GäddaGår knappast att förväxla med någon annan fisk. Kroppen är formad som en torped och gjord för att jaga. Den stora munnen är full av vassa tänder. Den gulgröna färgen varierar beroende på ålder och vatten.
Bra att veta
En gädda kan väga upp till 34 kilo. Gammelgäddor blir oaptitliga och samlar även på sig gifter eftersom de befinner sig högst upp i näringskedjan.
|
|
Hur lagar man gädda?Ryktet om benig gädda är överdrivet, men köttet är magert och ömtåligt och svårt att filea. Gör därför gärna färs på det och tillsätt fett i form av smör och grädde. Gädda är som finast på hösten, vintern och våren.
Om du inte ska bjuda på gäddfärs kan det vara bra att kunna konsten att filéa en gädda. God bindningsförmåga i köttet är anledningen till att framför allt fransmännen gärna använder gädda i queneller och patéer. Köttet är dessutom ofta vackert rosa. Tillsatt fett och andra ingredienser i queneller och fiskbullar gör dem saftiga, men var ändå noga med temperaturen när du tillagar dem. Sikta på ca 50 grader. Servera med en fin vitvinssås. Gädda går också bra att tillaga hel, t ex på en bädd av salt i ugnen, med det egna skinnet som sammanhållande "skal". Den godaste gäddan väger mellan 1 och 1,5 kilo. Större gäddor kan bli torra i köttet. Några smaker som trivs med gädda: Pepparrot, dill, purjolök, ansjovis, grädde, smör och fett i alla former. Rätt innertemperatur gädda50 till 52 grader.
Klassiker - gädda
Brasgädda (inlindad i flera lager smörpapper och tidningspapper och tillagad i glöden och askan under en öppen brasa).
|