|
Sorbet är socker, vatten och frukt
Enkelt uttryck är sorbet socker, vatten och frukt. Men frukten kan också vara kaffe, matchaté, mynta eller andra smaksättningar, och sockret och frukten kan ersättas med choklad. "Sorbet" kommer från latinska ordet för "surpla" eller "sluka" (om någon undrar).
Har du testat sorbet på blodapelsin? Parfait är frusen mousse
Parfait är som en frusen mousse, en luftig smet som blivit nedfryst. Medan glass ska hållas i rörelse, får parfaiten vila under nedfrysningen. Själva ordet ”parfait” betyder ”perfekt” eller "fulländad". Bara att börja jobba.
Granité är is med smak
Granité är smaksatt is som du skrapar till en ”slush". Granité dyker oftast upp som en paus i måltiden, för att fräscha upp smaklökarna inför nästa rätt. Men det kan också vara en del i en dessert. "Granité" syftar på "smulor", eller något i den stilen.
Gelato är italiensk glass
Gelato betyder glass på italienska, men används utanför Italien som namn på en särskild sorts italiensk glass. På senare tid har benämningen gelato blivit vanligare i Sverige. Gelato är ofta mjölkbaserad och har en fetthalt på runt 8 %, det vill säga betydligt mindre fett än det vi betraktar som vanlig glass med en fetthalt på uppemot 20 %.
Den lyxiga konsistensen i italiensk glass – gelato – handlar med andra ord inte om hög fetthalt, utan om perfekt balans mellan fett och socker. |