Gröna tomaterGröna tomater som används i matlagning är helt enkelt omogna (röda) tomater. I det här tidiga stadiet i sin utveckling passar de till marmelader och inläggningar och till stekning.
Bra att veta om gröna tomaterGröna tomater har hård konsistens och hög syra och är inte goda råa.
Du får lättast tag i dem under den svenska tomatsäsongen, det vill säga sommarhalvåret. Hur lagar man gröna tomater?Du ska tillaga dem på något sätt, försök inte äta dem råa.
Stekta gröna tomater. Skär i drygt centimetertjocka skivor, peppra och salta ordentligt, dubbelpanera och stek på medelhög värme tills de är vackert gyllenbruna. Grön tomatmarmelad: Skär i bitar, koka under lock med citron, sockra och lägg på burk. Den mulliga tomat/umamismaken gör sig bra på ostbrickan. Inlagda gröna tomater blir spänstiga och vackra och är gott till kötträtter. Godast – och finast på tallriken – blir hela, gröna småtomater. Klassiker - Gröna tomaterFried Green Tomatoes från 1991.
|