Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Grönsaker / Lök / Lökguiden / Gul lök

Gul lök

Den ”vanliga” löken i affären. Smaken är söt och god, men kan vara något skarp om du inte tillagar den. Ett snabbt vad i kallt vatten kan mildra smakerna något.

Bra att veta om gul lök

Svensk gul lök är utmärkt, inte minst om den har odlats i Ölands sandiga jordar. Säsongen är från september till april.
​
Världens bästa gula lök anses komma från Nya Zeeland.

Ekologiskt odlad gul lök är oftast något mindre i storlek – men enligt många större i smaken. Jämför själv och dra dina egna slutsatser.
Gul lök
till produkten

Hur lagar man gul lök? 

Gul lök är grytornas konung. Den är skarpare och robustare – och ofta sötare – än andra lökar och det är just därför som den vinner så mycket på att tillagas. Där andra lökar "försvinner" i grytan så utvecklas den gula löken till en bärande ingrediens.

Med gul lök kan man göra så gott som allt – eller grunden till allt. Grytor, soppor, såser, med mera. Detta kan du göra för att lyfta fram löken i sig själv:

Finhacka löken. Det frigör mer av makerna och även mer av de stickande ämnena. Det kan innebära mer tårar när du hackar, men kommer också att leda till djupare smaker när du tillagar löken.

Bättra på med socker: Det är sötman som gör löken till en så användbar och smakrik grönsak. Att tillföra lite till förhöjer upplevelsen ännu mer.

Stek i halvor: Stek skalade halva lökar gyllenbruna med snittsidan ner i smör. Tillsätt socker så att löken blir karamelliserad. Vänd lökarna och häll i en skvätt ättika och fond. Koka in vätskan under lock tills lökarna är mjuka rakt igenom, ös ibland. Strö över lite timjan och servera gärna till fläsk.

Gör löksoppa. Stek löken gyllenbrun – låt det ta tid – innan du tillsätter grönsaks- eller kycklingfond och mixar till en smakrik soppa. Snåla inte med pepparn. Garnera med ett rostat, grovt bröd och riven smakrik ost. Gratinera och servera.

”Presslök”: Med exakt samma lag och recept som pressgurka, men du ersätter den tunt skivade gurkan med strimlad lök. Lagen mildrar lökens smaker, men du vill ändå ha ett milt exemplar av gul lök om du ska göra detta.

Läs mer om olika sätt att steka lök.

Klassiker - gul lök

Gratinerad löksoppa.

Använd gärna en finare löksort som Roscoff (Frankrike) eller Morada de Amposta (Spanien).
allt om lök

Kocken tipsar

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​
  • Meals for schools​
  • ​Scrap Heap
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Om oss 
  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss