HälleflundraEn stor plattfisk som kan väga över 300 kilo. Den är långsmal och känns igen på sin stora mun och konkava stjärtfena – men i din butik lär du oftast stöta på mindre bitar av den här bjässen. Mellan 20 och 30 kilo är en vanlig, ”svensk” vikt.
Bra att veta
Kallas även Helgeflundra.
”Hällefilé” i butiken kommer antagligen från Mindre/Liten Hälleflundra. Eller från någon ännu mindre art. |
|
Hur lagar man hälleflundra?Det fasta, vita, skivade köttet gör (äkta) hälleflundra till en av de godaste fiskarna av alla. Köttets kraftiga konsistens gör att det passar utmärkt att grilla eller steka i grillpanna.
Pensla fisken med olja före grillning. Låt tjocka bitar gå klart på eftervärme, annars blir köttet lätt torrt. Använd termometer och låt inte temperaturen stiga över 52 grader. Skinnet är för kraftigt för att ätas, ta bort det (eller låt din fiskhandlare göra det) före tillagning. Hälleflundra är tillgänglig och fin hela året. Klassiker - hälleflundra
Grillade (lodräta) kotletter av hälleflundra. Gallret ska vara hett för att få fram de fina och smakrika grillränderna.
|