HareHarar är växtätare och de flesta är aktiva på natten. Köttet har en fin konsistens och påminner egentligen mer om kyckling än om rött kött, men med en tydlig smak av vilt.
Bra att veta om hareDet kan vara lite pilligt att få bort köttet för att tillaga hela harlårsfiléer eller göra rillette (en paté med intakta köttfibrer och lite speciell konsistens) på framben. Är du ny på hare, börja med en hel och be att få den styckad i butiken.
Harens kött har kraftigare smak än kaninkött. Ibland har harkött en ettrig viltsmak. Den kan mildras av att man lägger köttet i mjölk över natten så att mörningsprocessen påbörjas. En stor hare räcker till fyra personer. |
|
Hur lagar man hare?Laga hela haren i lergryta eller stekpåse, så blir den härligt mör och du får med extra mycket smak:
Stycka haren i ca 6 delar. Det är inte helt olikt från att stycka en kyckling. Blanda delad lök och vitlök med rotfruktsbitar, hardelar och fläsk i bitar. Krydda med rosmarin, salt och peppar. Fördela allt i lergrytor eller stekpåsar. Stek i 2 1/2 timme på 140 grader. När haren är färdig är det bara att lossa köttet från benen. Gör chili på hare: Ta det redan härligt smakrika köttet från receptet ovan och gör en grym chili. Mer om hur du lagar småvilt hittar du laga vilt. Så lagar du (tam) kanin Klassiker - HareHel hare med sky och krämig rotfruktsgratäng.
|