Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Kött / Styckdetaljer kött / Styckdetaljer nöt / Hästkött 

Hästkött

  • Innertemperatur på ädlare hästdetaljer – se nedan
  • Ett fettsnålt kött som kan påminna om vilt
  • Inte ett nötdjur, men det har anatomiska likheter och slaktas på samma sätt

Rätt innertemperatur hästkött

Stekgraderna nedan gäller ädlare, möra styckdetaljer, precis som för nötkött:
  • Bleu: upp till 45°C
  • Rare: 45-50°C
  • Medium-rare: 50-54°C
  • Medium: 54-58°C
  • Medium-well: 58-65°C
  • Well done: 65-72°C
Trancherat hästkött
TIll produkten

Hur lagar man hästkött? ​

Tillgången på häst är ojämn – men också noga kontrollerad. Eftersom djuren inte slaktas på beställning så kan köttet från olika hästar skilja mycket. Det hänger på ålder, ras, foder och på under vilka omständigheter och under vilken fas i livet som djuret har slaktats.

Billigare styckdetaljer passar fint till långkok (gärna kryddstarka sådana, se nedan), men det som oftast finns att köpa i Sverige är filén, biffen och entrecoten (se respektive styckdetalj under nöt). Resten blir ”hamburgerkött” och hästfärs, till exempel till korv.
Olika styckdetaljer av häst har olika karaktär, precis som på ett nötdjur. Du kan i princip utgå från samma indelning i hårt arbetande muskler som är rika på bindväv och kräver lång koktid ("framdelskött") och magrare, mörare detaljer som endast ska tillagas hastigt på hög värme.

Trots de stora likheterna med nöt så har köttet en alldeles egen karaktär. Det är fettsnålt och något sötare i smaken och kan påminna om vilt. Svamp och andra ingredienser från skogen fungerar bra till.

Köttets naturliga sötma kan gärna pareras med till exempel bacon. Sötman gör att det tål en hel del kryddning, inte minst svartpeppar och asiatiska kryddmixer.

Stek det magra köttet som om det vore älgkött. Se till att få en fin och smakrik yta genom att steka i olja på hög värme. Därefter kan du sänka värmen och ösa med smör.
Feta tillbehör och saftiga grillviner passar bra till.

Bra att veta om hästkött

Det florerar många fördomar och tabuer kring det här köttet, men det har fin textur och god smak. Hästar – inte minst i Sverige – lever dessutom ett långt och bra liv. Därför menar många att hästkött är en hållbar och naturlig råvara.

Hästar styckas som nötdjur, men köttet innehåller mindre fett. Det påminner om nöt och är mört, magert och smakrikt. I exempelvis Frankrike, Belgien, Italien, Spanien och Japan är det ett eftertraktat köttslag. I många av dessa länder finns restauranger som har hästkött som specialitet.

Hästkött - klassiker

Tournedos på hästfilé. Salta och peppra ordentligt och linda in de jämnt skurna "puckarna" av hästfilé med bacon innan du steker dem hårt. Servera med klassiska tillbehör såsom vitlökssmör, bearnaise, rödvinssås, potatisgratäng, pommes frites, ugnsstekt potatis, osv...
Steak minute på hästkött

Kocken tipsar

Till produkten
till produkten
till produkten
till produkten

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss