HjortfärsFärs är kanske det bästa sättet att bekanta sig med vilt. Det är magert, nyttigt, lättlagat och man får mycket smak för pengarna. Biffar på hjortfärs har en aning vildare smak än älgfärs.
Bra att veta om hjortfärsFärs av hjort är magrare än färs av till exempel nöt, vilket gör den lite torrare. Med en skvätt grädde tillför du både mer fett och vätska.
Tänk också på att salta färsen minst en timme innan du ska blanda den, så binder den vätska och får fin konsistens. Salt är ett starkt bindemedel, om du låter det jobba en stund behöver du inga ägg i färssmeten. Har du hittat fryst färs, tina den snabbt i en påse under rinnande vatten så behåller den smak och konsistens bättre. |
|
Hur lagar man hjortfärs?Allt du kan göra med vanlig färs kan du göra med hjortfärs. Skillnaden är den goda viltsmaken och den lägre fetthalten. (Och den sköna känslan av att du äter ett naturligt, hållbart kött.) Hittar du ett älgfärsrecept går det också precis lika bra med hjort.
Grunderna för biffar, järpar och bullar på viltfärs:
Mer om hur du lagar vilt hittar du här: laga vilt. Klassiker på hjortfärsHjortfärsbiffar med svamprisotto.
|