HjortskavAtt skära upp viltkött i tunna skivor som ”skav” är ett gammalt sätt att ta tillvara på hela djuret. Resultatet är ett mycket finskuret med alldeles lagom tuggmotstånd.
Bra att veta om hjortskavSkav är ett lätt sätt att lära sig laga vilt.
Du kan utgå ifrån att allt skav från klövdjur är utbytbart beter sig ungefär likadant i pannan. I matvarubutiken hittar du även ”viltskav”. Det kan kännas onödigt anonymt, men det är fortfarande en produkt som kommer från världens bästa kött. |
|
Hur lagar man hjortskav?Ett större stycke kött förvandlar du enkelt till skav genom att karva det när det är halvfryst. Det får gärna vara hjortbog eller högrev av hjort, som är smakrikt men inte så mört – om du inte gör skav.
Poängen med skav är att köttet – även om det kommer från mindre ädla styckdetaljer på hjorten – är så finfördelat att det bara behöver tillbringa några minuter i pannan. Eller så kan du låta gå med i ett långkok – men då får du räkna med ett finfördelat slutresultat. Woka gärna skav. Viltsmaken – hos hjort är den något mildare än hos ren, men lite kraftigare än hos älg – gör sig bra med orientaliska kryddor. Eller så kan du helt enkelt ta den asiatiska matlagningstekniken och applicera den på traditionella, svenska ingredienser och smaker som passar till vilt, till exempel selleri, morötter, rotfrukter, enbär, skogssvamp, osv. Marinera gärna det tunnskurna köttet innan det åker ner i en ordentligt het wok. En mer traditionell metod är at helt enkelt steka hjortskav i smör och att reda till en fyllig sås/gryta med grädde, timjan, kantareller och annat som hör hösten och skogen till. Du kan ersätta färsen i en köttfärssås eller i vardagens tacos med skav för att få en lite mer spännande konsistens och smak med mer tuggmotstånd. Det blir dessutom nyttigare och ett bättre val för miljön. Klassiker - HjortskavWokad hjortskav med grovt skurna, nyskördade svenska höstgrönsaker och färsk timjan.
|