HjortbogJämfört med en lammbog- eller bog av nöt är hjortbog som allt viltkött betydligt magrare, men gör sig ändå utmärkt i en gryta. Rätt tillagade kan de hårt arbetande framdelsmusklerna också bli en fin stek.
Bra att veta om hjortbogDe anonyma grytbitarna du köper i butiken kommer ofta från bog eller högrev av hjort. Fråga.
Putsa köttet, men ta inte bort för mycket bindväv och eventuellt fett. Det är härifrån smaken och konsistensen kommer. |
|
Hur tillagar man hjortbog?Gör ett långkok: Putsa köttet försiktigt. Köttet behöver sin tid för att möras, men vilt behöver kortare tid än annat kött, särskilt om du har saltat det i förväg. Grytan ska aldrig koka, bara ryka, och hålla en temperatur på 85 grader.
Koka gärna fond på benet – och/eller ha med det i långkoket. Ben från vilt ger en fräsch fond med lite mer diskret smak än t ex lamm eller nöt. Blir det för diskret, bättra på med vanlig köttfond. Grunderna när du lagar långkok på vilt:
Man kan också göra en stek av bogen. Grunderna när du lagar en viltstek:
Mer om hur du lagar vilt hittar du här: laga vilt Klassikern |