Jackfruit - jackfruktNej, jackfruit – eller jackfrukt – är inte en grönsak. Det hörs om inte annat på namnet. Men den här frukten hamnar på den här sidan eftersom den – liksom kusinen brödfrukt – ofta tillagas och serveras som grönsak.
Världens största fruktFrukten kommer ursprungligen från Indien, trivs i hela Sydostasien och kan väga över 40 kilo. Näringsinnehållet är tyvärr ganska lågt. Den är fattig på både kalorier och protein, men innehåller däremot nyttiga vitaminer och fibrer.
"Smakar som kyckling"Det finns de som påstår att omogen och tillagad jackfruit smakar som kyckling, vilket kanske är att ta i. "Smakar lite som kronärtskocka" är nog en en bättre liknelse. Men den har en spänstig och trådig konsistens som lämpar sig bra för att få lite ”köttkänsla” i vegetarisk mat.
Jackfruit är inte duranJackfruit är en stor, grön frukt som växer i träd och är täckt med små taggar. Den ska inte förväxlas med den ökända, stinkande frukten durian. Den senare är mycket lik, men har kraftigare taggar.
Och, som sagt, ett fruktkött som luktar avfall. |
|
Välja jackfruitDet går att hitta färsk jackfruit i Sverige. Bäst chans har du i välsorterade asiatiska och ekologiska butiker.
VÄLJA FÄRSK JACKFRUIT Att hantera de stora frukterna är hårt, klibbigt arbete när du ska ta ut det färska innanmätet. I bästa fall har din leverantör gjort det enklare för dig (och för sig själv) genom att portionera frukten i bitar före försäljning. UNG ELLER MOGEN Det är det som är frågan. Ung – omogen – jackfruit är vit till ljusgrön i köttet och trådig och lämpar sig för tillagning. Mogen jackfruit har utvecklat rundade ”kapslar” av gulorange frukt med milda, tropiska fruktsmaker och kan ätas precis som den är. Hur man ser skillnaden: UNG JACKFRUIT
MOGEN JACKFRUIT
JACKFRUIT I SALTLAKE Jackfruit på burk dyker upp i fler och fler matbutiker. Den omogna varianten förvaras i saltlake och lämpar sig bra för varmrätter. Låt frukten rinna av innan du tillagar den. JACKFRUIT I SIRAP “Sweet jackfruit” är mogen frukt som används i diverse sötsaker. När den mognar så utvecklas köttet till blomformade kapslar med gulaktigt fruktkött. All frukt som läggs på burk i sirap har tyvärr en tendens att smaka likadant, men prova jackfruit i sirap för att sätta nya smaker på dina paraddesserter. Förvara jackfruitDu behöver inte oroa dig för förvaring om du köper frukten på konserv, möjligtvis att du ska hålla ett öga på bäst föredatum. Men det dyker upp andra, fräschare förpackningsvarianter allt eftersom. Grundregeln med dessa är att du ska använda innehållet så fort du har brutit förpackningen.
FÄRSK JACKFRUIT När du har skurit upp en jackfruit så ska innanmätet förvaras i kylen och helst ätas så snart det går. Lita på din näsa – och kom ihåg att jackfruit har en mindre ”fräsch” doft än många andra frukter (t ex citrus) från början. Tillagad frukt kan förvaras längre, ungefär som vilken grönsak som helst. Förbereda jackfruitJackfruit på burk behöver inte förberedas på annat vis än att du avlägsnar saltlaken. Skär den inte heller i för små bitar, eftersom det är det trådiga, ”köttiga” man ofta vill åt i en varmrätt. FÄRSK JACKFRUIT Färsk jackfruit väger från några kilo och uppåt. Hur du ska bete dig med innandömet beror både på fruktens storlek och mognad. Men låt oss säga att du har kommit över ett exemplar på 7-8 kilo: OMOGEN FÄRSK JACKFRUIT
MOGEN FÄRSK JACKFRUIT
VARNING FÖR KLIBBIG LATEXKÅDA När man skär i jackfruit kan det komma gummiaktig kåda som fastnar i allt och som även kan svida (även om frukten ”blöder” betydligt mindre än trädet den skördas från). Använd plasthandskar, eller: KOKOSOLJATRICKET Smörj in både händerna och bladet på kniven med kokosolja. Det gör det både lättare att hantera frukten och att därefter göra rent från den besvärliga, klibbiga kådan. |
Tillaga jackfruitDet omogna, gröna fruktköttet är tåligt och kan tillagas på många sätt – använd din fantasi. Den mogna, orangegula frukten kan ätas precis som den är.
BEHÖVER INTE TILLAGAS Även omogen jackfruit kan ätas precis som den är, men smakar då nästan ingenting. Men den kan tillagas lite hur som helst – kokas, stekas, ugnsrostas – ungefär som kött. Det tar lite tid i stekpannan eller i grytan för frukten att mjukna något och anta sin "köttliknande" konsistens, men jackfruit som tillagas för länge tappar sin textur och sitt tuggmotstånd. PULLED JACKFRUIT En variant är att koka frukten mjuk för att efterlikna hela Sveriges favoriträtt, pulled pork. Av ordvitsare kallad ”Fooled pork”. Beräkna koktiden till ungefär en timme. BANAN, MELON, ANANAS Smaken är svag och sockerhalten låg, men mogen jackfruit kan påminna om banan, ananas eller melon – beroende på vem du frågar. Eller ett mellanting. De här tropiska undertonerna passar den bra med kraftiga kryddblandningar som curry, chili eller en hederlig bbq-sås. ÖS PÅ MED KRYDDOR Frukten i sig är ospännande, det är fruktköttets förmåga att ta åt sig smaker som är det fina med jackfruit. TILLAGA KÄRNORNA Om frukten har utvecklat ordentliga kärnor, pilla ut dem och spara dem. De kan kokas mjuka ungefär som bönor. Om de är lite större, rosta dem som om de vore nötter. Salta och njut. ÄLSKAR, ÄLSKAR INTE Mogen jackfruit har en konsistens som är lite gummiaktig och älskas inte av alla. Även den svaga men speciella smaken kan kräva lite tillvänjning. Servera jackfruit Trådig, tillagad jackfruit är sällan det vackraste på tallriken. Precis som med kött så blir presentationen vackrare med hjälp av andra ingredienser som tillför färg och form. Röd chili, gröna blad, gul majs, och så vidare. TÄNK FRÄSCHÖR I många fall är det grönsakerna på tallriken som tillför fräschör, men med tillagad jackfruit är det lite tvärtom. Se till att komplettera din rätt med friska smaker och knapriga konsistenser. ”ON THE SIDE” Varken smaken eller konsistensen på den här frukten kommer att chocka någon, men alla kanske inte genast uppskattar den i sin mat. Servera den gärna ”on the side” för dem som behöver lite tid för att smaka och vänja sig. |