Om stekspadarEn stekspade ser inte så mycket ut för världen, men det här enkla redskapet ska ha massor med egenskaper för att fungera som det ska. Även kockar som hanterar spaden behöver träna sig till en del egenskaper.
Det ska vara stålDet är svårt att hitta ett material till stekspadar som kan mäta sig med (rostfritt) stål. Det här materialet är starkt och flexibelt på samma gång, det kan anta nästan vilken form som helst, och det tål hög värme.
|
|
Både stabil och flexibelDet är det här som är balansakten: Bladet ska vara tunt och flexibelt för att smyga in under ett stekt ägg, men måste vara hårt och stabilt för att lyfta en rejäl köttbit.
Stadigt handtagAtt lyckas med stekning handlar mycket om kontroll. Ett blad av stål och ett ordentligt handtag ger rätt känsla och ergonomi.
Rätt teknikEn proffsstudie i ett professionellt kök avslöjar mycket: De flesta kockar använder sig av en ”snett från sidan-manöver” för att få upp ömtåliga matbitar från stekytan. Det ställer krav på stadens utformning, den ska vara formad som en spatel, men ändå ha mjuka vinklar och kanter så att den inte skär sönder ömtålig mat.
Även skrapaMan ska akta sig för att hacka med vassa redskap i en väl inarbetad stekyta, men med rätt teknik (rätt vinkel) så kan stekspaden även fungera som skrapa.
Plast går bortVärmetålig silikonplast kan göras böjlig, men även tunnaste designen blir för trubbig och klumpig för en stekspade. En svajig stekspade är i bästa fall irriterande, i värsta fall farlig. Upphettad plast riskerar dessutom att förorena maten.
Riktiga stekpannorEn stekspade av stål ställer en del krav på stekpannan. Kolstål, rostfritt stål och gjutjärn är tre material som är både hållbara och har goda stekegenskaper.
Teflon går bortStekpannor med teflon och andra non-stickbeläggningar håller inte måttet i ett proffskök. Det tål varken hög stekvärme eller en stekspade av stål.
|
Varför steka maten?
Målet heter MaillardeffektenAtt steka kött (protein) i en panna ger upphov till helt nya aromer och smaker. De kommer av att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra och formar smakmolekyler i hundratals kombinationer. Fenomenet kallas Maillardeffekten.
140 till 165 graderFör att Maiilardeffekten ska inträffa måste temperaturen på matens yta vara högre än kokpunkten – mellan 140 och 165 grader – för att maten över huvud taget ska ”bryna”. Mellan 170 och 180 grader – då smör "tystnar" – är en vanlig stektemperatur. Gå ut hårt och sänk värmen om det behövs.
ProffslyftetLuttrade proffs för in stekspaden snett från sidan när de lossar mat från en stekyta. En bra stekspade ska ha lätt rundade ”hörn” för att passa den här tekniken.
Olja och smörOlja tål högre värme, men smör ger god smak och signalerar hur varmt det är i pannan. Använd gärna båda – och börja med oljan.
Konsten att inteAtt steka som ett proffs kan ibland handla om vad du inte gör. Ha tålamod. Låt maten steka i fred. När en stekyta har uppstått blir den lättare att hantera med stekspaden.
Stekning är matematikTänk i kvadrat när du steker: En dubbelt så tjock matbit tar ca 4 gånger så lång tid att genomstekas. Gör som proffsen, sortera maten efter storlek.
ABC i stekteknik
Skötselråd för stekspadar
|