Spätta med kapris, bacon och äpple
Fräst kapris, bacon och äppleDet goda, salta, smakrika, umamirika, syrliga "hacket" som frästs i smör passar utmärkt till alla former av vit fisk.
|
|
Klassisk spätta – receptIngredienser
Till 4 personer: 2-3 filéer av flundra/spätta/skädda per person Generöst med smör 2 små röda, syrliga svenska äpplen 1 paket tärnad bacon ½ dl kapris 1 planta hackad krusbladig persilja Grovt rågmjöl Salt och nymalen vitpeppar Instruktioner 1. Koka potatisen. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Sprid ut rågmjöl på en tallrik och smaksätt med salt och peppar. 2. Stek bacon brun och knaprig (eller åtminstone ”tuggig”) i smör. Ta ur pannan och låt rinna av. 3. Vänd filéerna i mjölet. Stek i smör i en rymlig stekpanna. Fisken ska få en ordentlig yta men inte bli helt färdig – den blir klar när du håller den varm (t ex i ugnen) under följande moment: 4. Smält rikligt med smör och tillsätt, bacon, tärnat äpple, kapris och slutligen hackad persilja. Låt det fräsa en stund. 5. Servera fisken på en lyxig, krämig potatispuré. Garnera med rikligt av hacket och smöret. Gärna spätta med potatsipuréOm du frågar oss på PS (och vårt nätverk med duktiga och ofta bestämda kockar) så är potatispuré en lyxigare variant på potatismos. Använd, mjölig potatis, häll bort allt vatten efter kokning, torka den gärna ytterligare – för att koncentrera smakerna – i ugnen, kör den gärna genom en chinois, och locka fram rätt konsistens med rikligt med grädde och smör, lite riven muskot, salt och peppar.
|