Flundra/Spätta/SkäddaI familjen flundra ingår bland andra rödspätta, skrubbskädda, sandskädda och bergskädda. De är små och ganska lika varandra till utseendet. Lättast att känna igen är rödspättan med sina röda prickar.
Bra att veta
Rödspätta, skrubbskädda, sandskädda och bergskädda kan ha flera olika namn beroende på var de fiskas. Rödspätta kallas bland annat kungsflundra.
|
|
Hur lagar man flundra?Rödspätta och övriga flundror är godast helstekta. Ta bort skinnet på ovansidan om du vill. Gör så här:
Skär först bort huvudet – inälvorna strax under huvudet kommer att följa med. Sätt in knivspetsen under skinnet där huvudet har suttit. Dra försiktigt av skinnet, bakåt, i sin helhet. Du kan använda tidningspapper för att få bättre grepp. Flundrornas vita skinn på undersidan behöver du inte ta bort. Efter tillagning får det ungefär samma fina konsistens som fiskens kött. En del finsmakare menar att det är just under skinnet som det mesta av smaken på spättan sitter och att det inte ska dras bort. Avgör själv. Se till att det är hett i pannan och att fisken är torr så att du får ett knaprigt, brunstekt resultat. Försök inte steka flera flundror på en gång. Till de här milda plattfiskarna passar balansen som skapas med en blandning av tärnad rödbeta (sötsyrlig) och kapris (salt). Låt det här hacket bryna en minut eller två i smör (fett) på låg värme. Även syrligt äpple och salt sidfläsk / bacon kan ge den rätta balansen. Klassisk rätt - flundra
Helstekt, rågmjölspanerad flundra med smörfräst tärnad bacon, kapris och äpple – se recept nedan. Gärna med havsutsikt och en kall öl.
|