RockaDet finns flera arter av rocka, men de exemplar du hittar i svenska fiskbutiken är oftast klorocka och knaggrocka. De är mycket lika, men klorockan har fler och kraftigare taggar.
Bra att veta
Broskfiskar – hajar och rockor – har en fysionomi som gör att många arter helt enkelt inte är välsmakande, men rockvingar är en delikatess i många länder.
På svenska finns bara ett ord för hela den här familjen broskfiskar, men på engelska skiljer man på "ray" och "skate". De tidigare saknar (antydan till) ryggfena, har lång, tunn stjärt med taggar och lägger levande ungar – till exempel stingrocka. De senare har ryggfena i någon utsträckning, en mer spolformad kroppsform och lägger ägg, till exempel arterna som nämns ovan och som förekommer i svenska vatten. Hur lagar man om rocka?På rockor används bara ”vingarna” och på större exemplar en del av stjärten.
Rockvingar kan stekas och kokas på motsvarande sätt som större plattfiskar. Klassisk rätt - rocka
Stekt rockavinge med skirat smör och kapris.
|