RomanescoLätt att känna igen på ”kaosteori-looken” med de ljusgröna topparna. Smaken är mild. Romanesco är en egen sort, inte en blandning mellan broccoli och blomkål. Men behandla den som den senare.
Även känd som "Broccolo". Eller "korallkål". Bra att veta om romanescoBuketterna – eller snarare topparna – har en fin form som pryder det mesta. Tänker du ändå mixa sönder kålen blir det både billigare och bättre att använda blomkål.
Romanesco är en sort som ofta importeras. Den svenskodlade finns från maj till juli. Det vackra mönstret är en äkta, naturlig fraktal (ett matematiskt fenomen också känt som kaosteori). |
|
Hur tillagar man romanesco?Allt som kan göras med blomkål kan göras med romanesco. Det här imponerande kålhuvudet tillagar man inte alls eller försiktigt, genom att ångkoka, woka eller förvälla, det vill säga koka en mycket kort stund.
Tänk rå blomkål fast lite tuffare. Man behöver inte knapra den i stora buketter, det är roligare att skiva buketterna tunt och äta dem med god olivolja och flingsalt. Friterad romanesco är magiskt gott. Gör så här: Koka romanescon. Gör en frityrsmet på ägg, mjöl, mjölk, salt och peppar. Vänd buketterna i smeten. Doppa i het olja tills de blivit gyllenbruna. Låt oljan rinna av på hushållspapper och salta. Picklad romanesco blir ett snyggt och krispigt tillbehör. Dela huvudet i småbuketter och låt det koka upp – men inte mer – i en 1-2-3-lag. Gul lök i klyftor, korianderfrön och spiskummin blir ett gott sällskap. Ångkoka romanescon! Om du inte har en ångkokare går det alldeles utmärkt att använda en kastrullinsats eller sil. Dela upp huvudet i jämnsmå buketter och strö lite flingsalt på efteråt. Små romanescotoppar passar perfekt i woken. Lägg i dem mot slutet så att de inte förlorar sin spänst. Ugnsbakad romanesco blir lite mer spännande om du vänder runt buketterna i garam masala, olja och flingsalt. Låt kålen gå i ugnen på 190 grader i cirka 20 minuter. Klassisk rätt romanesco
Att utnämna en klassisk rätt för romanesco är svårt, men tänk "sofistikerad italiensk blomkål" så är du på rätt spår: T ex i en pasta med pancetta med krämig sås, eller helbakad i ugnen med parmesan, ströbröd, citronzest, svartpeppar och generöst med olivolja. Romanesco ska alltid serveras "al dente".
|