RosésalladKärt barn har många namn och ett av rosésalladens är radicchio. Huvudet är oftast ganska litet och har krispiga vinröda blad med vita nerver. Röda salladssorter får djupare, rödare färg om de utsätts för kyliga nätter.
Salladshuvudet ska glänsa, inte vara matt. Den kraftiga och bittra smaken avslöjar släktskapet med endiver. Färsk rosésallad håller i flera dagar. Bra att veta om rosésalladBlanda gärna med andra sorter för att få balans i smakerna och en snygg färgkomposition i salladsskålen.
Se till att hålla salladen fuktig med en blöt släng, till exempel. Om den börjar sloka, lägg den i iskallt vatten en timme eller två. |
|
Hur använder man rosésallad?Rosébladen är ett snyggt inslag i grönsalladen, helst strimlad eller uppdelad, inte i för stora bitar. Bräserad, grillad, stekt eller wokad rosésallad smakar också bra.
Så bräserar du rosésallad: Bryn i smör och/eller olja. Den här behandlingen lockar fram smakämnen. Tillsätt lite vätska – till exempel vatten, buljong, vin, öl – och smaksätt med exempelvis balsamvinäger och rosmarin. Så grillar du rosésallad: Ta bort de yttersta bladen. Dela huvudet på längden och gnid in salladen med olivolja. Grilla ett par minuter på varje sida. Gör gärna en kräm på getost eller gruyère att servera till. Så steker du rosésallad: Spara de yttre bladen till en sallad. Dela huvudet i klyftor och stek dem snabbt på hög värme. Ringla över en god dressing och njut. Så wokar du rosésallad: Skär salladen i mindre bitar och lägg i dem när woken nästan är färdig. Låt rå rosésallad ge smak och färg i en pastasås med lax, grädde och citron. |