SikEn laxfisk med vitt kött som är nära släkt med harr och siklöja. Siken är långsmal och påminner till utseendet om en sill – men har laxfiskarnas karakteristiska fettfena
Bra att veta
En sik har överbett, en siklöja är mindre och har har underbett. Sikens vita kött är betydligt mindre fett än till exempel lax.
Hur lagar man sik?Laxfiskar med vitt kött blir goda om du tillagar dem som sotare. Strö fint salt i botten på en gjutjärnspanna och bränn skinnet med lite eller inget fett. Pannan ska vara så het att saltet hoppar – teflonpanna duger inte.
Låt fisken gå färdigt i ugn och tänk på att tunna filéer snabbt blir torra. En vinägrettsås sätter fart på salivproduktionen och passar bra till. Nyfångad halstrad sik över öppen eld är en norrländsk delikatess. Rätt innertemperatur sik48 till 52 grader
Klassisk rätt - sik
|