SiklöjaEn laxfisk med vitt kött som är nära släkt med harr och sik. En siklöja kan väga upp till ett kilo. Den påminner om en sill, men har laxfiskarnas karakteristiska fettfena.. Den är silverfärgad, men ryggen är blågrön.
Siklöjan lever i kalla sjöar i norra Europa, men förekommer även vid kusten i Östersjön. Bra att veta
En siklöja har underbett, en sik blir större och har överbett. Det är siklöjan som är mamma till den goda och dyra löjrommen. Den allra bästa anses komma från Kalix.
Honlöjor kramas ur för att få fram den fina rommen. Det är slöseri att inte även äta den goda fisken. |
|
Hur lagar man siklöja?Den här lilla laxfisken med vitt kött blir god om du tillagar den som sotare. Strö fint salt i botten på en gjutjärnspanna och bränn skinnet med lite eller inget fett. Låt fisken gå färdigt i ugn – men tänk på att små, tunna filéer av löja snabbt blir torra. En vinägrettsås tillför både saftighet och syrlighet.
Siklöjans rom bereds till den exklusiva kaviar som kallas löjrom. Den är röd och har en djup och mild smak som är lätt att uppskatta och lätt att kombinera i fiskrätter (till skillnad från många andra former av kaviar och rom som kan vara vassa och överväldigande i smaken). Rätt innertemperatur Siklöja45-55 Celsius
Klassisk rätt - siklöja
Helstekt, rökt eller halstrad siklöja med dillsmör. Och så har vi rommen...
|