SkolästEn ful fisk som lever på djupa vatten i Atlanten. Skolästen har ett stort huvud och en avsmalnande kropp, som slutar i en svans. Den har små fjäll och en skäggtöm. Kroppsfärgen är gråbrun, ibland med svarta fenor.
Bra att veta
En fullvuxen skoläst kan bli över metern lång, men väger ändå knappt över ett och ett halvt kilo eftersom ”svansen” är så tunn.
Hur lagar man skoläst?En fisk som – kanske på grund av sitt ofördelaktiga utseende, liksom marulken en gång i tiden – väntar på sitt genombrott i Sverige. I Spanien (där man äter mest fisk i Europa) är den uppskattad under namnet Granadero.
Köttet faller lätt isär men blir fint i folie- eller bakpapperspaket i ugnen. Tänk på att övriga ingredienser i paketet ska vara finfördelade så att allt blir klart samtidigt. Klassisk rätt - skoläst
Stekt i olivolja och vitlök. Servera med pommes frites och aioli.
|