SockerärtorSockerärtor har små och platta baljor och är – trots att man kan tro det på namnet – inte samma sak som sugarsnaps. De äts hela och har en söt smak och läckert krispig konsistens.
Välja sockerärtorSockerärtor är en läcker färskvara, men relativt ömtåliga. Nyskördade, lokala exemplar börjar tappa spänsten efter bara en dag i grönsaksdisken. Den söta smaken må vara oförändrad, men den krispiga och fräscha munsbiten är en viktig del av smakupplevelsen.
Om du köper dem i påse, titta en extra gång så att alla är pigga i konsistensen och klargröna i färgen. |
|
Förvara sockerärtorSockerärtor torkar snabbt ut och brukar bara klara några dagar i kylen. Ät dem helst samma dag som du köper dem.
Behåll dem i originalförpackningen för bästa möjliga uthållighet. Förbereda sockerärtorSkölj sockerärtorna i kallt vatten och, om det behövs, skär av det ofta minimala fästet vid ena änden.
Ett lite längre bad i isvatten kan liva upp trötta exemplar. Hur lagar man sockerärtor?Det gör man helst inte. De är kanske godast råa i sallader och som garnering.
Om ärtorna till varje pris ska vara varma så räcker det ofta att lägga dem på maten/tallriken ögonblicket innan den ställs framför middagsgästerna. Servera sockerärtorSe ovan. Lägg på pigga och vackra sockerärtor på maten bland det sista du gör. Till och med en varm tallrik kan få dem att sloka inom kort.
Om du har piggat upp sockerärtorna med isvatten, se till att ha torkat dem. Räkna med att tillagade sockerärtor får en tristare färg. Klassiker - SockerärtorI en wok på oxkött. Lägg gärna på sockerärterna i slutet som garnering, med sesamfrön och ett stänk sesamolja.
|