SötpotatisNamnet till trots är sötpotatisen ingen släkting till vår potatis, utan rotknölarna på en sydamerikansk slingerväxt som även har ätliga blad. Sötpotatisen har sina ursprungliga rötter i Centralamerika, men odlas numera i alla delar av världen där somrarna är varma och det regnar mycket.
Precis som vanlig potatis är sötpotatisen rik på stärkelse, men smaken är tio gånger så söt. Därför passar knölen även bra i desserter. Formen är oftast långsmal och färgen vit, rosa eller rödbrun. Köttet kan vara vitt, gult eller orange. Förutom socker och stärkelse är sötpotatisen rik på betakaroten, samma ämne som ger moroten sin klara färg. Sötpotatis gör sig väldigt bra med till exempel smör, vitlök, chili, ingefära, sesam, kokos, koriander, rosmarin, timjan, kryddpeppar, kardemumma, kanel och citrus. |
|
Bra att veta om sötpotatisLeta efter exemplar som är fasta och inte har börjat skrumpna i ändarna.
Sötpotatisen mår bäst där det är kallt och mörkt, precis som potatis. Tänk på att den är känslig för stark kyla. Skala potatisarna tills det orangea/gula/vita köttet syns. Låt dem inte ligga för länge skalade, då oxiderar de och blir brunaktiga. Hur tillagar man sötpotatis?Det går att koka och äta sötpotatis som vi äter ”vanlig” potatis, men prova med en sticka så att den inte blir för lös. Ännu bättre resultat får du om du ugnsbakar, friterar, gör soppa, crème – eller efterrättspaj – på potatisen.
Ugnsbaka sötpotatis: Skala potatisen och skär den i klyftor, tjocka skivor eller bitar. Sprid ut dem på en plåt, ringla olivolja över och stek i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter tills de fått färg och är mjuka rakt igenom. Ugnsbaka hel sötpotatis:
Gör pommes frites på sötpotatis: Det är inte svårt, det blir härligt frasigt och allt du behöver veta finns här: Fritera som ett proffs. Mixa en soppa: Sötpotatis kan bli lite väl söt för en egen soppa, men med morötter, ingefära och en skvätt lime blir den en fyllig soppa med sting. Fräs hackad lök, lägg i riven sötpotatis och morötter och låt allt koka med grönsaksbuljong i cirka 10 minuter. Mixa till en slät soppa och smaksätt med riven ingefära och lime. Fixa en crème: Skala och skär sötpotatis i kuber. Koka tills de är mjuka rakt igenom. Ta upp kuberna ur vattnet. Mixa potatisen med olivolja, harissa/färsk chili, lime/citron och lite salt. Späd med kokvattnet om det behövs. Servera som tillbehör till allt från stekt fisk till falafel. Gör en klassisk efterrätt: Sötpotatispaj med ingefära och kanel, en av de viktigaste rätterna vid Thanksgiving, är en perfekt höstefterrätt. Klassisk rätt – sötpotatis
Varma och lite sega ugnsbakade sötpotatisklyftor med fetaostcrème.
|