Paj med spenat och fetaostEn av de godaste – och snyggaste – pajerna du kan ställa fram på ett bord . Punkt. Obs att du måste ha koll på kvaliteten – och vattnigheten – på spenaten du använder.
Din egen spenatpaj med fetaost |
|
Recept spenat och fetaostpajIngredienser:
Du behöver: En stekpanna Smörpapper Gör så här: 1. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. 2. Knäck ägg i en skål, smula ner fetaost och riv ner cheddarost. Tillsätt en nypa svartpeppar, några nypor oregano, rivet citronskal och en skvätt olivolja. 3. Blanda ner pinjenötterna när de blivit gyllenbruna. 4. Förväll spenaten i olivolja i en stekpanna tills den sjunker ihop och blir "fast" (inte vattnig). 5. Riv över lite muskot och tillsätt en klick smör. 6. Lägg ut 4 filodegsark i en stor rektangel på ett smörpapper som är större än stekpannan du ska använda som pajform. Kanterna ska överlappa varandra och täcka nästan hela smörpappret. 7. Smörj in degplattorna med lite olivolja och krydda med salt, peppar och lite cajennpeppar. Varva sedan med fler överlappande degplattor tills du har tre tunna lager. 8. Blanda ner spenaten i äggsmeten. 9. Flytta försiktigt hela smörpappret till stekpannan så att kanterna sticker ut. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna så att du har ett pajskal som "fyller" stekpannan. Fyll sedan pajskalet/pannan med ägg- och spenatblandningen. 10. Lossa ”toppflikarna” av pajdegen från smörpappret och vik dessa över fyllningen. 11. Ställ tillbaka stekpannan på plattan på medelhög värme och stek i några minuter så att pajskalet börjar tillagas, sedan sätter du in stekpannan i övre delen av ugnen. 12. Ugnen skall vara 200 grader. Pajen ska gräddas i 18-20 minuter, eller tills den är gyllene och frasig. |