Ännu mer om spenatDet finns mycket värt att veta om spenat, därför kommer här en sida med ännu mer matnyttigt om den här goda växten. Första sidan hittar du här. Om du vill läsa om hur nyttigt det är med spenat ska du gå längst ner på den här sidan. Först ska det handla om hur gott det är:
Smaka upp spenatenSpenat har en god, mild smak som vissa beskriver som lite metallisk. De läckert tunna bladen passar i och till nästan vad som helst – men de behöver kockens hjälp att locka fram smakerna. Precis som med sallad och andra gröna blad så ska du inte snåla med salt, syra, peppar, fin olja, med mera.
BabyspenatDet här namnet på årets första, späda primörspenat.
|
|
Spenat utmärkt frystFärsk spenat är spenslig och ömtålig. Som tur är så fungerar fryst spenat utmärkt – så länge det inte är de färska bladen du är ute efter som, till exempel, i en sallad.
Bladspenat rekommenderas. Då får matgästerna lite mer smak och tuggmotstånd att glädjas åt. Krama gärna ur vattnet före tillagning – eller se till att det dunstar under tillagning – för att koncentrera smakerna. Spenat krymperSpenat som tillagas – oavsett om du kokar, stuvar eller steker den – minskar kraftigt i volym. Räkna med att minst 25 procent ”försvinner”.
Rakt ner i grytanSpenat fungerar i de flesta grytor, med eller utan kött. Det går ofta bra att helt enkelt tömma ner en påse med färsk eller fryst spenat rakt i grytan. Gör det framåt slutet av koktiden så att de hela bladen är någorlunda intakta.
Förnya din mat med spenat
Förvara spenat i kylenFärsk spenat går bra att förvara en kortare tid i kylen precis som den är. Gör så här:
Förvara spenat i frysenFärsk spenat tappar all spänst i frysen, därför är det lika bra att hastigt förvälla den (vilket även gör slut på eventuella jordbakterier, se nedan). Gör så här:
Spenat trivs med... |
Om jordbakterierSpenat som varit nedkyld eller frusen får inte befinna sig i riskspannet 5 till 57 grader i onödan. Anledningen är att bakterier trivs i jordrester som ofta sitter kvar på bladrika växter. Om de trivs för bra så förvandlar de ofarliga nitrater till nitriter. De senare kan binda sig till människans röda blodkroppar och på så sätt ställa till det för kroppens syresättning.
Det viktiga är att bli av med jordbakterierna en gång och hårt vid första tillagningen. Då har man löst problemet. Säsong för spenatI Sverige skördas spenat från maj till oktober, men i butiken hittar du färsk spenat – på påse och av varierande kvalitet – året om.
Inte helt enkelt i trädgårdslandet...Det är en enkel sak att få upp de gröna skotten och bladen ur jorden, men minsta lilla torka och/eller snigelattack kan ta kål på spenaten (oavsiktlig ordvits). Och om vädret är för gynnsamt så blommar de ut snabbare än man hinner skörda, vilket är enledningen till varför de späda bladen ofta odlas på våren och hösten. Mangold är ett enklare alternativ för dig som har odling som hobby...
Recept på spenat med pinjenötterEn medelhavsklassiker som sätter spenaten i centrum. Servera den som meze, som tapas, som förrätt, till grillat, etc.
2 msk fin olivolja 1/2 dl pinjenötter 2 rivna eller mosade vitlöksklyftor 1 dl russin 1/2 kilo (ca ett fryst paket) bladspenat Citronzest – eventuellt Salt Gör så här:
Ja, det är nyttigt med spenatSpenat kommer ursprungligen från Persien och nådde norra Europa på 1300-talet, förmodligen som medicinalväxt och tack vare munkar. Den hade rykte om sig att vara hälsofrämjande redan när den kom:
Spenat är rik på järn, den innehåller mer än både broccoli och grönkål. Den innehåller även K-vitamin, A-vitamin, C-vitamin, vitamin B2, folat, mangan och magnesium. Och nyttiga karotenoider. Oxalater mindre nyttigaOxalater är växtrikets eget skydd mot skadeinsekter. I mindre doser är det här ämnet helt ofarligt, men vissa individer är känsliga för de stora doser som finns i färsk spenat. Det kan resultera i njursten och bristsjukdomar och annat. Du kanske inte ska dricka en smoothie med färsk spenat varje dag…
Järn, ja tackSpenat innehåller – som nästan alla vet – järn. Enligt sägen så handlar det överdrivna ryktet om grödans järninnehåll på att en forskare en gång i tiden råkade placera ett kommatecken på fel ställe när växtens järnhalt skulle redovisas. Hur som helst, stoppa gärna i dig spenat för att bättra på järnintaget, inte minst om du är vegetarian eller vegan. Och sugen på något gott, förstås.
|