SpetskålEn av de tidigaste kålsorterna på skördeåret dyker upp redan i maj. Smaken är lite söt och påminner om försommarens vitkål. Huvudet är konformat – därav namnet – och lite lösare packat än vitkål. Spetskål är ofta grön, men kan vara lila eller röd.
Spetskål är lösare packad än vanlig vitkål och lite mer ömtålig än många andra kålsorter. Bra att veta
Behåll gärna formen vid tillagning genom att endast halvera eller skära i stora sjok. Lägg vackra bitar hela på varje tallrik.
|
|
Hur tillagar man spetskål?Det mesta som man kan göra med vitkål kan man göra med spetskål, men gör det lite mer varsamt. De ganska tunna bladen passar bra i sallad. Strimla och salta kålen lätt och låt dra en stund så mjuknar den och ger mer smak. Spetskål är också god ångkokt, gräddkokt, råstekt/wokad eller gratinerad.
Ta hand om den fina formen. Dela huvudet på längden och bräsera i buljong med apelsin, till exempel. Koka försiktigt till al dente-konsistens, använd en sticka för att testa. Ringla skirat smör över. Eller bechamelsås. Koka spetskålen i klyftor, lägg över i en ugnssäker form, på med olja och getost och gratinera i ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Gör en egen, fräschare pizzasallad: Skiva spetskål tunt. Blanda till en vinägrett, kanske med lite chili och lime i. Vänd runt kålen i vinägretten och låt den suga åt sig. Servera med färsk koriander. Ta loss bladen och lägg luftigt i en form med lite olja. Sätt ugnen på ca 90 grader och rosta dem över natten (ju tjockare blad, desto lägre temperatur och längre tid behövs). Det blir som chips – fast godare. Klassisk rätt - spetskål
Hela klyftor av spetskål bakade i ugnen. Smaka upp med olivolja och salt och servera till allt grillat.
|