Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / ​Grönsaker / Kål / Kålguiden / Vitkål

Vitkål

Vitkål förknippas idag ofta med pizzerior men den gör sig bra i alla sallader. Strimlad rå med citron och solroskärnor exempelvis. Eller med äpple och mynta. Det hårda kålhuvudet är fullt av C-vitamin och mineraler och håller sig ett par veckor i svalen.

Istället för att strimla vitkålen kan man dela den i klyftor och baka dem hela i ugnen. Det blir väldigt gott, inte minst med getost.

Bra att veta om vitkål

Det vi kallar brunkål är vitkål som steks i smör och får koka med ljus sirap. Förstärk smaken ytterligare med muscovadosocker.
Vitkål
till produkten

Hur tillagar man vitkål? 

Såväl rödkål som spetskål och vitkål kan användas råa i sallader. Strimla och salta kålen lätt och låt dra en stund så mjuknar den och ger mer smak i salladen. Kålsorterna är också goda gräddkokta, råstekta/wokade eller gratinerade.

Koka vitkålen i klyftor, lägg över i en ugnssäker form, på med olja och getost och gratinera i ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter.
​
Gör en egen, fräschare pizzasallad: Skiva vitkål tunt. Blanda till en vinägrett, kanske med lite chili och lime i. Vänd runt vitkålen i vinägretten och låt den suga åt sig. Servera med färsk koriander.

En import från USA som har kommit för att stanna är coleslaw (även cole slaw verkar gå bra). Allt om det här både syrliga och krämiga tillbehöret hittar du här.

Ta loss bladen och lägg luftigt i en form med lite olja. Sätt ugnen på ca 90 grader och rosta dem över natten (ju tjockare blad, desto lägre temperatur och längre tid behövs). Det blir som chips – fast godare.

Syra vitkål! Surkål är som bekant en klassiker till en god korv. Det är dessutom enkelt att göra själv: Skär kålen tunt, tunt. Tillsätt salt och kryddor, till exempel kummin. Stampa kålen så att saltet går in. Packa i en glasburk (här är viktigt att inga luftbubblor blir kvar) och förvara i rumstemperatur i  två veckor. Sedan förvarar du din syrade kål i kylskåpet, där den är som allra godast efter en månad men håller i upp till ett år.

Läs mer om syrade grönsaker (och inlagda grönsaker).
​
Kålklassikern: Det är dags att återerövra kålpuddingen. Perfekt till söndagsmiddagen
​

Klassisk rätt - vitkål

​Kålpudding, som sagt.
syrade grönsaker
Coleslaw

Kocken tipsar

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss