VitkålVitkål förknippas idag ofta med pizzerior men den gör sig bra i alla sallader. Strimlad rå med citron och solroskärnor exempelvis. Eller med äpple och mynta. Det hårda kålhuvudet är fullt av C-vitamin och mineraler och håller sig ett par veckor i svalen.
Istället för att strimla vitkålen kan man dela den i klyftor och baka dem hela i ugnen. Det blir väldigt gott, inte minst med getost. Bra att veta om vitkålDet vi kallar brunkål är vitkål som steks i smör och får koka med ljus sirap. Förstärk smaken ytterligare med muscovadosocker.
|
|
Hur tillagar man vitkål?Såväl rödkål som spetskål och vitkål kan användas råa i sallader. Strimla och salta kålen lätt och låt dra en stund så mjuknar den och ger mer smak i salladen. Kålsorterna är också goda gräddkokta, råstekta/wokade eller gratinerade.
Koka vitkålen i klyftor, lägg över i en ugnssäker form, på med olja och getost och gratinera i ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Gör en egen, fräschare pizzasallad: Skiva vitkål tunt. Blanda till en vinägrett, kanske med lite chili och lime i. Vänd runt vitkålen i vinägretten och låt den suga åt sig. Servera med färsk koriander. En import från USA som har kommit för att stanna är coleslaw (även cole slaw verkar gå bra). Allt om det här både syrliga och krämiga tillbehöret hittar du här. Ta loss bladen och lägg luftigt i en form med lite olja. Sätt ugnen på ca 90 grader och rosta dem över natten (ju tjockare blad, desto lägre temperatur och längre tid behövs). Det blir som chips – fast godare. Syra vitkål! Surkål är som bekant en klassiker till en god korv. Det är dessutom enkelt att göra själv: Skär kålen tunt, tunt. Tillsätt salt och kryddor, till exempel kummin. Stampa kålen så att saltet går in. Packa i en glasburk (här är viktigt att inga luftbubblor blir kvar) och förvara i rumstemperatur i två veckor. Sedan förvarar du din syrade kål i kylskåpet, där den är som allra godast efter en månad men håller i upp till ett år. Läs mer om syrade grönsaker (och inlagda grönsaker). Kålklassikern: Det är dags att återerövra kålpuddingen. Perfekt till söndagsmiddagen Klassisk rätt - vitkål
Kålpudding, som sagt.
|