TilapiaEn sötvattensfisk som är nära släkt med cikliderna som simmar i ett akvarium nära dig (och avlägsen släkting till abborren). Den kommer ursprungligen från Afrika men odlas framför allt i Asien. Kan väga upp till 4 kilo, men är vanligare som portionsfisk.
Bra att veta
Tilapian kallas ibland för Sankt Pers Fisk efter en bibelhistoria, men ska inte blandas ihop med sanktpetersfisk (”John Dory” på engelska, ”Gallo” på spanska) som är en saltvattensfisk.
Hur lagar man tilapia?Köttet påminner om red snapper eller abborre – och kan behandlas likadant. Det har en rödaktig ton på skinnsidan. En del kockar menar att det här är en "skitfisk" och att den – framför allt om den har varit fryst – behöver mycket krydda för att bli en upplevelse på tallriken.
Storleken och det relativt fasta, fina köttet gör den god att steka, grilla och ugnsbaka hel. Värmen ska vara hög. Tilapia innehåller enzymer som gör att köttet blir till ”mos” om det tillagas på låg temperatur. Rätt innertemperatur - tilapia
50 till 52 grader.
Klassisk rätt - tilapia
Vackert stekt eller halstrad och serverad på en bädd av glasnudlar och krispiga grönsaker med en dressing på fish sauce, olja, socker, lime, salladslök, chili och vitlök.
|