Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Fisk / Fiskguiden / Saltvattensfiskar / Tonfisk

Tonfisk

Tonfisken är en av världens snabbaste fiskar och den största av makrillfiskarna och kan väga över 900 kilo. Den känns igen på sin kraftiga, spolformiga kropp och på de små, skarpa och högt placerade fenorna.

Det finns flera arter av stora och små tonfiskar. Tonfisken i din fiskdisk är oftast gulfenad tonfisk.

Bra att veta

Tonfiskar är hotade på grund av intensivt överfiske. Vid fisket förekommer dessutom bifångster av delfiner, hajar, sköldpaddor och andra arter som ligger illa till.

De finaste exemplaren av tonfisk hamnar i Japan, de näst finaste i USA och den tredje kvaliteten skeppas till oss i Europa. Vanliga varianter på tonfisk är blåfenad, gulfenad, skipjack och tonggol (en mindre art).

Blåfenad tonfisk anses vara allra finast, men befinner sig nära utrotning. Skipjack och tonggol blir ofta konserverade.
Ett stycke tonfisk på is
till produkten

Hur lagar man tonfisk? 

Innertemperaturen på tillagad tonfisk ska aldrig överstiga 40 grader, helst ska den ligga lite över 30 grader. Att äta tonfisk ”well done” är slöseri med den fina råvaran.

Pensla tonfisk med ett tunt lager olja precis innan köttet hamnar på gallret – både för smakens skull och för att det inte ska fastna.
Värmen ska vara hög, annars blir köttet ”mosigt”.

Fast, färsk tonfisk kan även sauteras i lagom munsbitar som blir smakfullt svedda på utsidan, men saftiga och goda på insidan. Värmen ska vara MYCKET hög och det ska gå MYCKET fort. Därför är det bra med en stekpanna som klarar riktigt höga temperaturer, t.ex. kolstålspannor. Garnera med sesamfrön och servera med någon sojabaserad sås.

Överdrivet röd tonfisk – som ofta dyker upp i sushi – kan ha behandlats kemiskt för att få mer färg.

En del kockar menar att tonfisk – liksom rött kött – ska vila efter grillning. Stefan Eckert – kanske Sveriges främsta expert på fiskar i den här familjen – menar att så inte är fallet. Däremot ska fiskköttet gärna göra en "mellanlandning" på papper eller en ren släng för att suga upp köttsafter. Och Stefan föreslår en torr "rub" med smaker från Västindien (till exempel kryddpeppar...).

Klassisk rätt - Tonfisk

Rullad i sesamfrön och stekt till en innertemperatur – med rosa kärna – på ca 31 grader.

Eller i tunna skivor till sashimi och sushi.
Steka fisk
grilla fisk

Kocken tipsar

Till produkten
Till produkten
Till produkten
Till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss