Top blade/Luffarbiff
Rätt innertemperatur Top blade/luffarbiff
Stekgrader över medium rare rekommenderas inte:
|
|
Hur lagar man Top blade?
Ta fram köttet i god tid i förväg och låt ligga i rumstemperatur. Klappa in salt och peppar.
Låt fettkappan sitta kvar under tillagningen. Grilla tills innertempen är ca 54°C. Låt vila under folie. Beroende på hur köttet är styckat så kan detaljen innehålla en kraftig sena. Om så är fallet så avlägsnas den på tallriken, efter tillagning. Skär gärna i vackra skivor före servering, mot fibrerna. Skär bort eller ät runt eventuella senor. Luffarbiff/Top blade/fjäderbladsbog kan även bräseras hel. |
Luffarbiff, Top Blade, fjäderbladsbog
Ibland kallas Top blade/fjäderbladsbog för luffarstek eller luffarbiff. Samma namn används för Flat iron steak som styckas ur samma muskel, men på längden så att den längsgående senan i mitten kan putsas bort.Den här amerikanska styckdetaljen är något av en nykomling i svenska köttdiskar. Den sitter på djurets skulderblad och det korrekta svenska namnet är Fjäderbladsbog.
Luffarbiff en mör styckdetalj
Trots att luffarbiff sitter på djurets framdel – på djurets skulderblad – så anses den vara en av de möraste styckdetaljerna. Köttet har en högre fetthalt och en kraftigare struktur en rikare smak än till exempel oxfilé. I Sverige blir den här detaljen ofta färs, men på andra håll är den lika uppskattad som filé. Luffarbiff/Top Blade kan tillagas hel eller skivad.
Klassiker Top blade/luffarbiff
Ordentligt svedd i grillpannan och serverad i skivor så att det smakrika köttet upplevs som mört.
|