Flat Iron Steak - Luffarbiff
Rätt innertemperatur Flat Iron Steak/Luffarbiff
Om tillagningen tillåts gå för långt blir den här styckdetaljen gummiaktig. Vi rekommenderar att du undviker allt över medium rare:
|
|
Hur lagar man Flat Iron Steak?Luffarbiff är platt och praktisk till formen, ungefär som flankstek och njurtapp, och passar lika bra att grilla eller att steka i grillpanna. Värmen ska vara hög och köttet ska inte passera medium rare.
Putsa bort det sega fettet som ser ut som en hinna före tillagning. Det är hårdare än det insprängda fettet och tar lång tid att smälta/brytas ner. Om du har fetthinnan kvar så kommer du antingen att uppleva varje tugga som seg, eller så blir du tvungen att steka köttet grått och trist innan hinnan ger sig. Ge köttet tid att vila och skär över fibrerna före servering. Kär biff har många namn
Kärt barn har många namn: Namnet ”flat iron steak” kommer från USA, engelsmännen säger ”butler’s steak”, och Australiensarna ”oyster blade steak”. Och ”Top blade steak” används när köttet är skuret i skivor med fettkappa och en synlig sena genom mitten. Och i Sverige förekommer, som sagt, namnet ”luffarbiff”.
|
Bra att veta om Flat Iron SteakBåda styckdetaljerna Flat iron steak och Top blade går ibland – lite slarvigt – under namnet "luffarbiff" på svenska. Det beror på att båda av dessa skärs ur samma avlånga muskel som sitter på bogbladet på djurets framdel. I Sverige mals den ofta ofta ner till färs, men i många länder är det här en mycket uppskattad styckdetalj.
Den här styckdetaljen ska ha mörats ordentligt, annars riskerar tuggmotståndet att bli för stort. För att vara en riktigt angenäm upplevelse får den gärna komma från en ras som föds upp för sitt möra kötts skull, till exempel Wagyu. Den platta senan som går på längden genom muskeln måste tas bort. Din slaktare har antagligen redan utfört det här momentet, vilket resulterar i de platta Flat iron-stekar du köper och som är lätta att hantera på grillen. Flat Iron Steak - KlassikerHastigt grillad eller stekt i grillpanna, vilad, skuren i skivor mot fibrerna och serverad med fräscha grönsaker som går de kraftiga köttsmakerna till mötes.
Hur lagar du Flat Iron Steak? Dela dina tips! |