Den ultimata chilinÅret var 2001. Under den årliga New York Chili Festival samlades hela USA:s chili-elit och fick frågan vad som är viktigast när man gör den här rätten. Svaren sammanställdes till en helig lista med 11 tidlösa regler som gäller än idag när du kokar den ultimata chilin:
1. En chili ska innehålla chili
Det finns "chilikockar" som faktiskt glömmer bort det.
2. Använd fin chili
Använd fina, torkade chilivarianter från USA/Latinamerika. Använd gärna billigt kött i långkoket, för så länge som du har mexikanska chilifrukter med mycket smak (inte bara hetta) så kommer du att lyckas.
|
|
3. Använd mer chili
När du tror att du har haft i tillräckligt med chili, så ska du ha i mer.
4. Den ska vara het
Laga, servera och ät het chili. Att stoppa i sig chili som inte är het är som att gå på en Steakhouse och inte äta kött.
5. Den ska vara rökig
Din chili måste vara lite rökig. Om den inte är det, så är det inte chili.
6. Balansera chilismakerna
Hitta balansen genom att använda en blandning av aromatiska, rökiga och söta chilifrukter. Det är så du får fram sammansatta, stora smaker.
7. Koka bönorna med omsorg
Om du serverar din chili med bönor, koka dem ordentligt (du ska förstås inte försöka fuska med burkbönor). En chili med råa bönor blir aldrig en god chili.
8. Rätt vätska
Mörkt öl och Coca Cola. De tillför sötma och simmighet.
|
9. Tequila
En chili måste innehålla tequila.
10. "Low and slow"
En chili kokas på låg värme under lång tid.
11. Koka chili i förväg
Koka din chili två dagar i förväg – kanske tre. Låt den stå till sig. Den blir godare ju längre den får stå, det är helt säkert.
Vinnande recept på chili
Origilareceptet på Texas Style Beer Braised Chili från New York Chili Festival 2001 – och som saknar tidsangivelser. Obs att ”chuck” är högrev/nacke.
Ingredienser
Serves 8 to 10:
10 dried Aji Panca peppers 10 dried Cascabel peppers 1 dried Habanero pepper 5 lbs ground chuck 2 onions, diced 4 dried red bell peppers, diced 3 dried jalapenos, seeds removed & diced 2 bottles beer, a strong American ale or porter 3 cups red wine 2 each 28 oz cans peeled Italian tomatoes, crushed by hand 1 Tbsp Ground Aleppo pepper* ½ tsp cinnamon 1 tsp ground cumin 1 tsp cayenne (more if you’d like it spicier) 3 tsp red chili flake 1 head garlic, roasted 1 small can pickled jalapenos, diced Salt and pepper 1 bunch scallions, thinly sliced For the chili powder:
For the chili:
|