Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Kött / Koka kött / Ultimata chilin

Den ultimata chilin

Året var 2001. Under den årliga New York Chili Festival samlades hela USA:s chili-elit och fick frågan vad som är viktigast när man gör den här rätten. Svaren sammanställdes till en helig lista med 11 tidlösa regler som gäller än idag när du kokar den ultimata chilin:

1. En chili ska innehålla chili

Det finns "chilikockar" som faktiskt glömmer bort det.

2. Använd fin chili

Använd fina, torkade chilivarianter från USA/Latinamerika. Använd gärna billigt kött i långkoket, för så länge som du har mexikanska chilifrukter med mycket smak (inte bara hetta) så kommer du att lyckas.
Torkad chili
Till produkten

3. Använd mer chili

När du tror att du har haft i tillräckligt med chili, så ska du ha i mer.

4. Den ska vara het

Laga, servera och ät het chili. Att stoppa i sig chili som inte är het är som att gå på en Steakhouse och inte äta kött.

5. Den ska vara rökig

Din chili måste vara lite rökig. Om den inte är det, så är det inte chili.

6. Balansera chilismakerna

Hitta balansen genom att använda en blandning av aromatiska, rökiga och söta chilifrukter. Det är så du får fram sammansatta, stora smaker.

7. Koka bönorna med omsorg

Om du serverar din chili med bönor, koka dem ordentligt (du ska förstås inte försöka fuska med burkbönor). En chili med råa bönor blir aldrig en god chili.

8. Rätt vätska

Mörkt öl och Coca Cola. De tillför sötma och simmighet.

9. Tequila

En chili måste innehålla tequila.

10. "Low and slow"

En chili kokas på låg värme under lång tid.

11. Koka chili i förväg

Koka din chili två dagar i förväg – kanske tre. Låt den stå till sig. Den blir godare ju längre den får stå, det är helt säkert.

Vinnande recept på chili

Origilareceptet på Texas Style Beer Braised Chili från New York Chili Festival 2001 – och som saknar tidsangivelser.  Obs att ”chuck” är högrev/nacke.

Ingredienser

Serves 8 to 10:
10 dried Aji Panca peppers
10 dried Cascabel peppers
1 dried Habanero pepper
5 lbs ground chuck
2 onions, diced
4 dried red bell peppers, diced
3 dried jalapenos, seeds removed & diced
2 bottles beer, a strong American ale or porter
3 cups red wine
2 each 28 oz cans peeled Italian tomatoes, crushed by hand
1 Tbsp Ground Aleppo pepper*
½ tsp cinnamon
1 tsp ground cumin
1 tsp cayenne (more if you’d like it spicier)
3 tsp red chili flake
1 head garlic, roasted
1 small can pickled jalapenos, diced
Salt and pepper
1 bunch scallions, thinly sliced

For the chili powder:

  • Toast the Aji Panca, cascabel, and habanero chilies in a 350 degree oven until they are fragrant and crunchy.
  • Let them cool, then break them open and remove the seeds.
  • Grind them in a spice grinder and set aside.

For the chili:

  • Brown beef in a large stockpot over medium high heat. Drain off fat and remove beef from pot.
  • Add the onion, red bell pepper, raw jalapenos, and ¼ cup of the chili powder to the pot. Cook until the vegetables are softened and the chili powder is toasted.  Deglaze with beer and red wine.
  • Reduce by half and then add the tomatoes, Aleppo, cinnamon, cumin, cayenne and red chili flake. Simmer for at least an hour.
  • Add beef back to the mix. Add roasted garlic, pickled jalapenos, and salt and pepper to taste. For spicier chili, add more Aleppo and cayenne.
  • Garnish with scallions.
Torkad chili chipotle
Högrev
Koka kött
Vegetarisk chili

Kocken tipsar

Till produkten
till produkten
till produkten
till produkten

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss