Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Kött / Tillaga kött / Koka kött

​Så kokar du kött

  • Bindväv, senor och fett i hårt arbetande muskler ger smak.
  • Använd rikligt med vatten för att minska proteinsläpp.
  • Att mjöla och bryna köttet före kokning ger ett bättre resultat än mjölredning i slutet.
  • Koka gärna kött dagen eller dagarna innan.
  • Tillsätt örter sent i tillagningen så att eteriska oljorna inte hinner dunsta bort.
​
De muskler som tar den största belastningen och som arbetar mest under djurets livstid – ibland kallat "framdelskött" – blir starkt, segt kött vid slakt. Det är den här typen av kött som blir smakrikast och lenast och godast av att koka.
Köttgryta serverad i skål
till produkten

​Framdelskött

Det segaste köttet sitter oftast i djurets framdel och innehåller stora mängder bindväv, kollagen och insprängt fett. Det måste tillagas på hög temperatur under lång tid – eller på medelhög temperatur under ännu längre tid – för att bli mört. högrev från nöt är populärt, men det finns även andra passande styckdetaljer.

Det bästa sättet att förvandla det här köttet till en delikatess är att koka det i timmar tills bindväven bryts ner och blir till gelatin. Om du är osäker på vad det är för styckningsdetalj du har i din hand (till exempel ett anonymt stycke från frysen), koka den. Länge.

Mer vatten, mindre skum

Kött ska kokas i rikligt med kokande vatten så att (1) temperaturen inte sjunker och det (2) går så snabbt som möjligt att minska proteinsläppet. Det är proteinet som blir till skum och som kan ge bittra smakämnen och som ska tas bort noggrant.

Koka kött från grunden ​

En uppsjö av kryddor kan användas för att smaksätta kokt, sönderfallande kött. Klassiker som får i kål, boeuf bourguignon, gulasch, curry, chili, osv kommer från världens alla hörn. Gemensamt för alla är att köttet sköter sig själv i grytan, därför är grunden viktigast:
  • En smakrik buljong på lök, vitlök, kryddor och rotsaker. Grönsakerna som kokar med tas bort och ersätts eventuellt med nya, spänstiga vid kokets slut.
  • Stek köttet före för smakens skull. Gärna i mjöl som blir till smakrik redning i grytan.
  • Rosta kryddorna innan.
  • Balanserad sälta, sötma och syra.
  • Häll inte dyra viner i grytan. Satsa hellre på bättre råvaror.
  • Att tillföra mjöl i början av långkoket (genom att rulla köttet i mjöl och bryna det) ger ett bättre resultat än att reda med mjöl i slutet.
  • Tillsätt örter sent i tillagningen, annars hinner de eteriska oljorna dunsta bort.

Lite kokvetenskap

I kokande vatten så tillagas köttet genom kontaktvärme. Temperaturen ligger relativt lågt, kring kokpunkten, men vattnet överför värmen mycket effektivt.

När det ångar ur dina grytor så försvinner värme enligt samma principer som när svett eller vatten på din hud kyler ner din kropp.
Kött som kokar
chili con carne
Koka köttfond

Bästsäljare

Till produkten
till produkten
till produkten
till produkten

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss