Vegetarisk chili – chili sin carne
Chili fungerar utmärkt i vegetarisk form, inte minst för att de stora smakerna och hettan gör den här rätten så tillfredsställande vare sig man är köttätare eller vegetarian. Ett bra grundrecept hittar du längst ner på sidan, men först några tips på vägen: Bara riktiga kryddorDet här gäller för all chili, men blir extra viktigt för att få upp smakerna i en vegetarisk chili. Färdig chilikrydda på burk kommer inte att räcka till. Satsa på hela, torkade chilifrukter (flera sorter, se nedan), hela pepparkorn, hel spiskummin, och så vidare.
|
|
Bara fin tomatDet är praktiskt att använda burktomat till chili. Bra att veta: När det gäller just den här produkten så får du mycket smak och kvalitet för pengarna om du betalar några kronor till.
Krydda upp kryddornaGe kryddorna all kärlek de behöver för att de ska utvecklas till fullo. Rosta spiskummin i en torr panna innan du mortlar den, ge alla kryddor lite tid att utvecklas – ”blomma” – i det heta fettet i botten på pannan, och färska kryddor ska i sist.
Gärna rökt chiliDet ska vara rökta smaker i en chili. Om du händelsevis inte tillagar din vegetariska chili över öppen eld ute på prärien så kan du ändå få till rökigheten med hjälp av rökta chilisorter, till exempel chipotle.
Ancho, Mulato, Guajillo, Pasilla, Chipotle, Poblano...Smaken kan skilja mycket beroende på om chilifrukterna är färska (vilket kommer vara sällan i svensk handel), torkade eller rökta. Använd flera sorter i din chili och helst minst en som är rökt. Prova dig fram och hitta dina favoriter.
Utgå från torra bönorBönor på burk fungerar i nödfall, men för riktiga smaker och godare texturer krävs riktiga bönor som har legat i blöt över natten och som får koka al dente. (Och av någon anledning alla bönor på burk så gott som överkokta innan de ens konserveras.)
Flera sorters bönorOlika bönor har olika smak, storlek och konsistens. Om du blandar fler än en sort i din chili så blir texturerna fler och godare för munnen.
|
Något som fyller utFörutom bönor vill du kanske ha något slags gryn, till exempel bulgur, som fyller ut grytan. I receptet nedan har vi valt bort detta, vi tycker det är roligare med många tillbehör "on the side".
Något som knakarEn gryta med bara grönsaker riskerar att bli slät och ointressant i konsistensen. Därför kan det behövas nötter och frön och krispiga grönsaker för att pigga upp. Tillför gärna detta det sista du gör – eller ställ fram en skål på bordet så får gästerna själva välja.
Du behöver umami
Det som går förlorat i en chili utan kött är de djupa, runda köttsmakerna. För att framkalla så mycket så möjligt av det här i en vegetarisk chili behöver du maxa umamin. Så här till exempel:
Umami – tillför selleri
I kockarnas värld är det knappast någon hemlighet att den här grönsaken är bästa möjliga (bak)grund i alla grytor. Umami får du på köpet.
Umami – tillför tomatpasta
En sak som gör tomat så populär är att den innehåller umami. I pastaform är umamin särskilt koncentrerad. Den tillför dessutom en fin, mörk och djup färg till din chili. Tomatpastan blir extra god och utvecklad i smaken om du steker den först.
Umami – tillför svamp
Din chili ska inte smaka svamp, men med lite diskret svamp i bakgrunden kan den få en ”mulligare” smak. Det ska gärna vara torkad svamp, t ex shiitake, som du först mal ner så att den knappt märks i grytan.
Umami – tillför soja
Soja är en umamibomb. Men var försiktig när du doserar eftersom både smaken och färgen kan ta över. Gå varsamt fram, en tesked i taget…
Alla älskar avokadoSval, krämig, mogen avokado är helt enkelt jättegott med het chili. Servera den här ömtåliga ingrediensen ”on the side”.
Nästan alla älskar gräddfilÄven sval, len och syrlig gräddfil passar perfekt till het chili, om dina gäster äter mjölkprodukter.
Och färsk korianderKorianderkrukan i din livsmedelsbutik smakar ingenting alls, men om du har vägarna förbi din lokala asiatiska affär så hittar du färsk, smakrik koriander i kylen.
Recept Vegetarisk Chili
GÖR SÅ HÄR:
Ställ fram på bordet:
|