Vad betyder bräsera?Verbet ”bräsera” kommer från franska ”braiser” och betyder att en råvara först bryns så att den får en smakrik yta, och därefter får koka i en mindre mängd vätska, till exempel vin.
Både torr och fuktig värme
Kombinationen av värme och fuk är ett effektivt sätt att hetta upp och bryta ner, till exempel, köttproteiner. Maten blir både smakrik och mör.
Smakerna stannar i pannan
En viktig poäng är att bräseringen äger rum i ett och samma kärl. På så vis stannar alla smaker – inte minst de som uppstår då råvaran bryns – i pannan och i den brässerade rätten som helhet.
|
|
Viktigt med hög värme
I det första momentet är det viktigt med hög värme – och att ytan på råvaran är torr. Då utvecklas goda, rostade aromer och smaker på grund av den så kallade Maillardeffekten.
Hur bräserar man?
Bästa pannan för bräsering
En sauteuse med tillhörande lock är ett idealiskt kärl för att bräsera. Till exempel den här.
|