Välja vaniljVanilj är en färskvara. En färsk vaniljstång som förvarats på rätt sätt ända från skörden till dig har helt andra sakdimensioner än det torra vaniljpulvret som vi alla har i skafferiet.
Välja vaniljstångVilken vaniljstång du väljer är en fråga om personlig smak. Men undvik gärna de stora producenterna som ibland låter stängerna ligga länge och bli torra. Vaniljstången ska kännas fet och dofta intensivt när du plockar ur den ur röret.
Tre sorters vanilj
|
Ofta fungerar Bourbon från Madagaskar bäst. |
|
Vaniljstång på burkNumera kan man också köpa Bourbon-vaniljstång mald till pulver på burk. Eftersom man har malt ner hela stången är smaken inte lika intensiv som hos urskrapade vaniljfrön, men pulvret funkar utmärkt som nödlösning om man inte har en vaniljstång till hands. Bra att ha hemma.
Recept på klassisk vaniljsåsRiktig vaniljsås har väldigt lite med barndomens pulversås att göra, och inte heller särskilt mycket gemensamt med vaniljsmakande yoghurtar och andra desserter i butikshyllan. En äkta vaniljsås bjuder på raffinerad lyx.
Ingredienser
Gör så här:
Släng inte vaniljNär du har skrapat ur innanmätet ur vaniljstången, släng den inte. Lägg den hel i en mixer tillsammans med en eller två matskedar socker. Kör mixern tills du har ett aromatiskt vaniljsocker. Förvara lufttätt i skafferiet – och inte för länge.
|