YtterlårEn lång och mager lårmuskel som är grövre och hårdare än andra stekar. Ytterlåret behöver tid vid tillagning och passar till grytor, till exempel sjömansbiff. Köttet ska skäras tvärs över muskelfibrerna
Bra att veta om ytterlårI butiken heter det här stycket ofta oxstek, nötstek, stroganoff, sjömansbiff, grytbitar eller, i strimlad form, wok-kött.
|
|
Hur lagar man ytterlår?Ytterlår passar i sautéer med starka, tydliga smaksättare. Stycket har form som en solfjäder och om tillagningstiden är kort ska du skära det noggrant i strimlor tvärsöver fibrerna.
Köttet är magert och blir en större upplevelse med tillfört fett och lena (i konsistensen, inte smakerna) såser. Klassiker på ytterlårSjömansbiff. Det ska vara en riktig kalvfond och köttet ska koka i öl. (Det sägs att det var på sjön, när vattenransonerna var slut och bara öl fanns till hands, som den här rätten uppfanns.)
|