Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss

PS PRAT om mat

En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.

Tips på vad du kan göra med kål

1/15/2021

3 Kommentarer

 
Det finns tre huvudgrupper inom kålfamiljen: 
  1. Huvudkål är täta och klotformade som vit- och rödkål. 
  2. Bladkål växer i långa blad ut från stjälken, som grön- och svartkål. 
  3. Blomställningskål påminner mer om blomvärlden och växer i buketter som broccoli och blomkål. 
Några tips på vad du kan göra med kål:
Vitkål förknippas idag ofta med pizzerior men gör sig bra i alla sallader. Strimlad rå med citron och solroskärnor eller med äpple och mynta.

Rödkål är snyggast av alla kålsorter och förknippas med julen och är god i många varma sallader. Den passar bra till apelsin och russin. 

Såväl röd- som vit- och spetskål kan användas råa i sallader. Strimla och salta kålen lätt och låt dra en stund så mjuknar den och ger mer smak i salladen. Alla sorterna är också goda gräddkokta eller råstekta/wokade. Koka dem annars i klyftor, lägg över i ugnssäker form, på med olja och getost och gratinera i ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. 

Broccoli och blomkål kan bli milda, krämiga soppor om de inte tillagas med stunsen kvar i en wok, eller ångkokas.

Skiva rå blomkål och brysselkål tunt och använd i sallader eller som de är med olivolja och flingsalt. Titta då efter fina exemplar.
Bild
3 Kommentarer
Fredrik
1/18/2022 16:13:23

Jag begriper inte hur folk kan äta kål.

Svara
Totte link
1/22/2022 17:16:42

Trist för dig, Fredrik! Det är så mycket spännande smaker och texturer som gåt att få fram från olika sorters kål. Open your mind!

Svara
Jan link
3/19/2022 21:28:07

Hej❗️Är sedan tidigt i höstas nästan ”nördig” användare av svartkål. Lägger i stekpannan t ex 1/2 kycklinglårfiléer / falukorvsbitar,/ ja nästan vad som helst jag hittar i kylen.
Några klickar smör/smör-rapsolja/0livolja i stekpannan. Steker tills det är ”halvklart ”; lägger då i lite soltorkade tomater i olja, ev lite svamp, lite sambal oelek. Får puttra några minuter, sen ca 1/2 dl grädde, några minuter puttra till🤪❗️
GOTT‼️

Svara



Lämna ett svar.

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss