RödkålSnyggast av alla kålsorter är den purpurfärgade rödkålen, som har det mesta gemensamt med vitkål utom just färgen. Rödkål förknippas som bekant med julen, då den ofta dyker upp i varma sallader.
Tunt strimlad gör sig rödkålen – med sin lite mildare smak – perfekt som krispigt inslag i sallader. Rödkål kommer bra överens med apelsin, russin och rostade nötter. Bra att veta om rödkålRödkålen tappar färgen när den värms upp. Men den får en djupare, sötare smak då.
Syrliga ingredienser lockar fram en ännu rödare färg. |
|
Hur tillagar man rödkål?Såväl röd- som vit- och spetskål kan användas råa i sallader. Strimla och salta kålen lätt och låt dra en stund så mjuknar den och ger mer smak i salladen. Kålsorterna är också goda gräddkokta, råstekta/wokade eller gratinerade.
Koka rödkålen i klyftor, lägg över i en ugnssäker form, på med olja och getost och gratinera i ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Ta loss bladen och lägg luftigt i en form med lite olja. Sätt ugnen på cirka 90 grader och rosta dem över natten (ju tjockare blad, desto lägre temperatur och längre tid behövs). Det blir som chips – fast godare. Surkål till en god korv är en klassiker. Att syra kål är dessutom enkelt att göra själv: Skär kålen tunt, tunt. Tillsätt salt och kryddor. Stampa kålen så att saltet går in. Packa i en glasburk (här är viktigt att inga luftbubblor blir kvar) och förvara i rumstemperatur i två veckor. Sedan förvarar du din syrade kål i kylskåpet, där den är som allra godast efter en månad men håller i upp till ett år Klassisk rätt - rödkål
Syrlig sallad på rödkål med smak av apelsin.
|