BondbönorEn baljväxt som kom till Sverige från Mellanöstern någon gång på medeltiden och som – trots utseendet – inte är nära släkt med andra ärt- och bönväxter. Kallas även favabönor.
Välja bondbönorBondbönor är relativt resistenta mot frost och kan finnas färska i butiken från juli ända till oktober.
Baljorna är grova och ibland krokiga, men varken det eller skönhetsfel på skalet behöver ha någon påverkan på råvarans kvalitet. Det viktiga är att baljorna är spänstiga och fulla med väl utvecklade bönor. Tänk på att en stor del av vikten utgörs av baljorna som ska rensas bort. Bondbönor kan ätas både färska och torkade. De senare har ofta importerats från Mellanöstern och har en brun färg och måste blötläggas före tillagning. |
|
Förvara bondbönorTillaga och ät så snart som möjligt efter skörd/köp.
Förvara bondbönor i ett kylfack eller i ett svalt skafferi. I en papperspåse är aldrig fel. Plastpåse kan också fungera eftersom en viss luftfuktighet hjälper råvaran att behålla spänsten. Bönorna håller längre om de får ligga kvar i baljorna. Förbereda bondbönorDet är bara bönorna – inte de lite läderartade baljorna – man äter.
Tidigt på säsongen kan hela bönan ätas, men mognare exemplar utvecklar ett ganska segt yttre hölje som bör tas bort efter kokning (om du serverar bönorna som snacks, med lite flingsalt, kan gästerna göra det själva). Kvar då blir en vackert klargrön och ganska liten böna. Att spritsa bondbönor är en perfekt syssla om du har unga kockar – säg mellan fyra och tolv år – i köket. |
Hur tillagar man bondbönor?Primörbönor behöver endast avlägsnas ur baljan och kokas några minuter för att därefter ätas hela som de är. Krångla inte till det i onödan med den här fina råvaran.
Om det yttre höljet på själva bönorna har vuxit sig tjockt – vilket alltid är fallet en bit in på sommaren och på hösten och med torkade bondbönor – så måste de skalas en andra gång efter kokning. Tekniken är ungefär som att ”ploppa ut” skållad mandel ur sitt skal. Smaken på den rensade bönan är fyllig och len på samma gång och passar i sallader, grytor och soppor. De fungerar även som snacks – rostade eller kokta – precis som de är med lite flingsalt. Rensade och lätt kokta bondbönor blir en fantastisk puré med milda smaker. Nykokta primörbönor med endast en fin olivolja och flingsalt blir en utmärkt och lagom ”plockig” tapas. I Andalusien kokar man dem traditionellt med hierbabuena (en variant på mynta/pepparmynta) som enda krydda. Bondbönor är snygga och nyttiga och relativt rika på proteiner. De gör vegetariska rätter matigare och är ett utmärkt sätt att dryga ut kötträtter såsom grytor och pasta. Servera bondbönorFärska och nyligen tillagade bondbönor är en delikatess. En liten näve av de fina, aromatiska bönorna på eller i nästan vilken rätt som helst – precis som de är – känns både rustikt och lyxigt på samma gång.
Garnera gärna ett lång kok med bondbönor, för den rustika känslan och för att ge gästerna något att prata om. Bondbönor blir en fantastisk, aromatisk puré. Tyvärr så är färgen lite oansenlig. Och för lång tid i mixern kan göra att mycket av den flyktiga smaken går förlorad. Hitta bondbönor
Säsongen för bondbönor är i slutet av sommaren, från en bit in i juli till september. Om de inte dyker upp i din matbutik så är ett tips att uppsöka en butik eller marknad med mellanöstern-inriktning.
Ett alternativ är att köpa på sig ett litet lager djupfrysta bondbönor. Bondbönor, precis som gröna ärtor, går utmärkt att frysa. Klassiker - Bondbönor |