Förbered lök som ett proffs
Använd hackad lök när den är färsk. Efter kort tid ute i luften börjar den att oxidera och dofta illa. Fryst lök är inte heller någon bra idé. |
|
Skala små lökarSchalottenlök och andra mindre lökar rekommenderas ofta för sin goda smak, men att skala dem kan ta löjligt lång tid. Ett tips: Lägg små lökar i varmt vatten i ungefär 30 minuter så blir de lättare att skala.
Konsten att hacka lökAnvänd en rymlig, stadig skärbräda och en ordentligt vass kniv när du hackar lök. Öva på tekniken och studera gärna instruktionsfilmer på Internet om du är osäker (det finns flera som fungerar).
I matberedaren förvandlas din lök till slamsor snarare än till de små, vackra, jämnstora bitar du vill ha i maten. Tekniken viktigHur illa eller väl löken är hackad spelar stor roll för matupplevelsen, framför allt om du serverar rå lök. Små, vackra bitar rödlök på en löjromstoast lyfter upplevelsen. En stor bit klumpigt hackad lök kan förstöra den helt.
Skaffa en bra knivDen ska vara sylvass. Om kniven är slö så måste du pressa så hårt att löken glider undan och lagren faller isär. Den får gärna vara så tung att du knappt behöver pressa alls. Storlek väljer du själv. Och skaffa en stadig skärbräda.
Använd hela lökenAnvänd så mycket som möjligt av löken. Hela grönsaken bjuder på massor av smak och olika färger och texturer.
|