SchalottenlökDen här lite mindre löken som skimrar i rödrosa anses vara den finaste och godaste av alla löksorter. Den har en fyllig, söt smak som kan påminna något om vitlök.
Bra att veta om schalottenlökDet finns fler än en variant på schalottenlök:
Bananschalottenlök är aningen större och ska vara lättare att hantera, men kännare menar att den har mindre utsökt smak. Grå schalottenlök är lite kraftigare i smaken och behöver tillagas. Den lär, just på grund av sin lite mer ihärdiga smak, vara det optimala valet för boeuf bourguignon. |
|
Hur lagar man schalottenlök?Tips: Lägg små lökar i varmt vatten i ungefär 30 minuter så blir de lättare att skala.
Schalottenlök är mjällare än gul lök. Stek den gärna – men inte för länge. Eftersom den är lite ömtåligare än gul lök så blir smaken så småningom urvattnad. Hela i grytor: Boeuf bourguignon är ett klassiskt exempel där hela lökar kommer med små explosioner av söta smaker och saftighet. Hela i ugn: De små lökarna är perfekta som munsbitar på tallriken och fina att titta på om du behandlar dem lite varsamt. Prova att skala dem och saltbaka hela i ugn. Klassiker - schalottenlök
Boeuf bourguignon. "Les oignons" är minst lika goda som "le boeuf".
|