Förvara lök som ett proffs
Lök är en hållbar grönsak som tål att lagras länge. Det tunna skalet bildar en effektiv hinna mot omvärlden. Mörkt och svaltFörvara lök mörkt och svalt och inte för fuktigt. Nära noll grader (men inte under) är optimalt. Det du siktar på vid förvaring är att sakta ner lökens livsprocesser och att begränsa förlusten av vätska.
Behåll gärna originalförpackningen på. Material och utformning har förmodligen tagits fram för att innehållet ska hålla sig fräscht och ha så lång hållbarhet som möjligt. |
|
Förvara svalt - inte kalltFörvara lök i kylens fack för grönsaker – men inte för kallt. Lök som förvaras för kallt får bruna fläckar som sockrar sig. En sval källare eller ett skafferi är egentligen bättre.
Inte i plastI en sluten plastpåse i kylen bildas kondens, vilket inte är bra för löken. Använd hellre ett nät eller en papperspåse.
I rumstemperaturI en skål i köket kommer löken trivas i den torra luften, men ljuset kommer få den att gro inom några veckor. En torr plats i en mörk kyl är bättre.
Förvara purjo och salladslökFörvara vitlök
Lök ger smakTänk på att lök – framför allt vitlök – kan ge smak åt andra matvaror, till exempel en öppnad burk yoghurt eller gräddfil, om du förvarar dem i samma utrymme.
|