Förvara rotfrukter som ett proffs
Gärna under jordRotfrukter och potatis mår egentligen som allra bäst där de hör hemma: under jord (det är därför du ska förvara dem mörkt och svalt och inte för torrt). Om du har möjlighet, till exempel i en jordkällare, ska du därför förvara dem i luftiga lådor med vanlig jord som emballage. Då går de i dvala och kan överleva en hel, lång vinter.
|
|
Plast fungerarOptimalt för vinterförvaring av rotfrukter är en mörk, sval och fuktig källare. Men för en kortare tids förvaring i ditt grönsaksfack går det bra med en plastpåse för att bevara fukten.
OriginalförpackningBehåll gärna originalförpackningen på. Material och utformning har förmodligen tagits fram för att innehållet ska hålla sig fräscht och ha så lång hållbarhet som möjligt.
Skilj på rotfrukter och grönsakerGröna blad och grönsaker som växer över jord förbrukar sitt vattenförråd och sin näring betydligt snabbare än rotsaker, som kan sägas vara i dvala. Förvara dem i olika lådor i kylen.
Frys inDu kan frysa in rotfrukter. Skala dem och skär i önskad form. Koka de skalade bitarna i lättsaltat vatten i ungefär en minut. Spola med kallt vatten, låt rinna av och frys in.
Så syrar du rotfrukterBara du är ute i god tid är det nästan märkligt enkelt att syra grönsaker. Rivna morötter eller kålrot, till exempel: Tillsätt salt och kryddor. Stampa rotfrukten så att saltet går in. Packa i en glasburk (här är viktigt att inga luftbubblor blir kvar) och förvara i rumstemperatur i två veckor. Sedan förvarar du dina syrade rotfrukter i kylskåpet, där de är som allra godast efter en månad men håller i upp till ett år.
Inlagda rotfrukterRotfrukter – speciellt om du väljer att göra större bitar – tar tid att denaturera i ättika, vinäger, citronsaft och andra syror. En välkänd metod är att koka dem en aning – men inte mjuka – före inläggning. Då blir de fortare klara, om än också lite mindre krispiga.
|