Förbered rotfrukter som ett proffs
Spänst i kallt vattenRotfrukter som har blivit mjuka får tillbaka en del av sin spänst om du lägger dem i kallt vatten i kylskåpet. Låt dem ligga ett dygn, inte mer.
|
|
Skala i god tidPassa på att skala rotfrukterna i god tid innan gästerna står i farstun, och lägg dem i kallt vatten så länge. (Jordärtskockor och svartrötter behöver några droppar citron för att inte missfärgas.) Låt dem rinna av på en släng innan du till exempel bakar dem i ugnen.
Ju mindre desto fortfareOm du vill att rotfrukterna ska bli fortare klara så ska du skära dem i mindre bitar före tillagning. För stora bitar kommer att bli brända innan de blir klara i, till exempel, en fritös.
I grytanRotfrukter skapar en utmärkt fond (bokstavligen ”bakgrund” på köksfranska) som lyfter fram de finaste smakerna i kött. De flesta rotfrukter går bra, men morötter, rotselleri, palsternacka och persiljerot tillhör de mest populära i klassiska långkok. Och så ska det till lite lök, purjolök och selleri, förstås.
Torka rotfrukterTorkade rotsaker håller länge och fungerar som både chips, mellanmål, garnering och att tillföra till grytor och soppor.
Puréer och såserMjukkokta rotfrukter ger både smak och kropp åt puréer och såser. Koka i lättsaltat vatten, låt svalna och mixa med stavmixer. En klick crème fraiche och/eller yoghurt gör det hela ännu lenare och smakrikare.
|