Förvara tomater som ett proffs
Efter skörd är det bara en tidsfråga innan grönsaker har använt upp sitt begränsade förråd med vatten och näring. Det du siktar på vid förvaring är att sakta ner processen och begränsa förlusten av vätska. Tomater har ofta skördats tidigt och behöver bli mogna innan du sätter stopp för den här utvecklingen. |
|
VintertomaterUnder den kalla årstiden har de flesta tomater plockats långt innan de är mogna och då de tål att transporteras. Efter transport utsätts de för etylengas för att skynda fram den röda färgen. I ditt kök kommer de här tomaterna att fortsätta utvecklas i sin skål, men de kommer även att utveckla en lite unken bismak. Kvisttomater – så länge de sitter kvar och kvisten är fräsch – utvecklas något bättre.
Kvisten neråtDu kan minimera angrepp från mikrober och förlänga tomaternas livslängd en aning genom att lägga dem med det känsliga kvistfästet neråt.
Kylskåp = pausknappFörvara inte tomater i kylskåpet. Däremot kan du använda kyskåpet som en ”pausknapp” om du har tomater som håller på att mogna för fort för att de ska hinna gå åt. På kuppen, om det är den årstiden, sätter du stopp för eventuella bananflugor.
Tempererat i papperspåseEtt sätt att snabba på mognaden är att förvara tomaterna på en tempererad plats och att stänga in dem i en papperspåse så att deras egen gas, etylen, får mer verkan.
Förvara i värmeHellre framme i det varma köket än i facket i kylen. Omogna tomater kan du till och med lägga i fönstret så att de utsätts för direkt sol, ungefär som i ett växthus.
|
Mogna i solljusTomaterna i butiken – framför allt under kallare årstider – har skördats så tidigt att de inte har haft möjlighet att bli röda och mogna i solen. Att utsätta de redan plockade tomaterna för sol gör i alla fall saken lite bättre.
Ännu mognare med äppleLägg ett moget äpple i närheten av tomaterna om du vill skynda på mognadsprocessen ytterligare.
Skilj från andra grönsakerTomater – liksom äpplen (se ovan) – påverkar grönsaker i sin omgivning. Förvara dem separat.
Tillaga för att förvaraTomatpasta, torkade tomater, inlagda tomater, med flera, är olika sätt att förvara tomater genom att (i mindre eller högre utsträckning) tillaga dem. Om du är nyfiken på de här formerna av tomat, prova gärna att göra dem för egen hand. Använd utmärkta råvaror så får du fram fantastiska, naturliga smaker att jobba med.
Frysta tomaterSkalade tomater går bra att frysa. I stället för vinterns burktomater till grytor, soppor och såser, passa på och bygg ett billigt och smakmaximerat lager med frysta tomater under sommaren
|