Förbered tomater som ett proffs
Kylskåpskalla tomatklyftor i en sallad är en styggelse. Om du av någon anledning har tomaterna i kylen, ta fram dem i god tid. Vässa knivenUrtestet för en vass kniv är hur väl den tar sig igenom en saftig tomat. Om du har lyckats med slipningen så ska du bara behöva dra (den tunga) köksknivens blad över tomaten för att den ska skära igenom. Allt jobb med tomater blir oändligt mycket roligare med en riktigt vass kniv. Öva på din teknik och håll koll på fingrarna.
|
|
Skålla och skala tomaterDet här är en teknik som kommer till pass när du vill slippa skalet från färska tomater i, till exempel, din tomatsås som du har kokat omsorgsfullt från grunden. Koka upp vatten i en kastrull – det ska vara flera centimeter upp till kanten så du inte riskerar översvämning. Vält i de hela tomaterna varsamt med en hålslev. Plocka upp dem – det kommer gå fort om vattnet kokar upp igen – när skinnet spricker i spända ”ärr”. Låt svalna en stund och plocka bort skalet med fingrarna eller med en pincett.
Torka tomaterDet brukar heta ”soltorkade tomater” i butiken, men sanningen är att solens strålar bränner bort smaken och nyttigheterna i tomater. De ska torkas i en (mörk) ugn. Skär i klyftor, lägg på en plåt och låt stå på blygsam värme. Poängen, förutom en råvara som kan förvaras i månader, är att tomatens umamismaker koncentreras. Köttiga, smakrika plommontomater med lite mindre frön fungerar bäst till den här tekniken.
Semitorkade tomaterJoel Aronsson tycker om att ”semitorka” tomater. Torka dem i ugnen, men bara så långt att de fortfarande har en viss, saftig mjukhet kvar. Förvara dem i olja.
Ett proffstips: Mortla semitorkade tomater till en smakrik, umamifylld pasta. Som tomatpuré fast med ännu djupare arom. Marinera tomaterMarinera gärna tomater i olja, vinäger och salt. Gör det några timmar i förväg. Det här är även ett smart sätt att rädda och förlänga livet på tomater som håller på att bli övermogna. ”Smaka upp” med lite tomatpasta om du vill.
|