Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Fisk / Fiskguiden / Saltvattensfiskar / Ansjovis - Sardin - Skarpsill  / 3 recept på gubbröra

Gubbröra enligt 3 gubbar

​Som så många andra klassiker så förekommer den här rätten i flera skepnader. Det verkar som om alla kockar tar den till sig och drar ifrån eller lägger till något för att göra den till sin egen.

Matjetsfiléer eller ansjovis?

Åsikterna går – inte så oväntat – isär. Det fega svaret är att det går bra med båda. Ansjovis har en intensivare och (enligt många) finare smak än matjessill, men man använder å andra sidan en mindre mängd i röran. Den lena, smakstarka slutupplevelsen är likartad.
​
Eventuell ansjovis till röran får gärna vara den lite större modellen som behöver rensas.
Klassisk gubbröra
till produkten

Ska det vara potatis i gubbröra?

Två av våra utvalda gubbar förordar potatis i receptet. Potatis gör röran både matigare och mildare. Om röran ska serveras (se nedan) i nätta små portioner på en skiva bröd – eller till kokt potatis – så kan det vara överflödigt med potatis i röran.

Hur servera gubbröra?

Gubbröra passar bäst – men även här får man tycka olika – i små, nätta portioner på hårt bröd och/eller kavring och/eller danskt rågbröd. Öl och kall nubbe är i högsta grad en del av helhetsupplevelsen.

Tre recept på klassisk gubbröra

Eftersom rätten är en klassiker och eftersom den heter som den heter så väljer vi att lämna över till, i tur och ordning, tre legendariska gubbar inom svensk mattradition: Tore Wretman, Nils Emil Ahlin och Leif Mannerström:

Gubbröra enligt Tore Wretman

Gubbarnas gubbe i det svenska köket är Tore Wretman. Han bjuder på ett recept – utan potatis – som känns rustikt och gammaldags och opåverkat av moderna trender.

För 6 till 8 personer:
5 hårdkokta ägg
2 äggulor
2 msk kaviar av den gamla sorten (orökt och inte så söt)
5 till 6 anjovisfiléer
Ca en matsked dill
Ca en matsked persilja
Ca en matsked gräslök

GÖR SÅ HÄR:
  • Hacka äggen grovt
  • Hacka ansjovisen och blanda med äggulor, kaviar och de finhackade örterna
  • Vänd ner äggen i röran.

Gubbröra enligt Nils Emil Ahlin

Vi är många som har växt upp med Nils Emils klassiska recept på svensk husmanskost, inte minst sill och strömming. Enligt den här gubben ska gubbröran – som bland annat innehåller stekt gul lök –  serveras ljummen.

Till ca 6 personer:
8 hela ansjovisar (eller 16 filéer)
4 hårdkokta ägg
2 medelstora potatisar, kokta
1 medelstor gul lök, finhackad
1 stor knippa dill, finhackad
1 stor knippa gräslök, fint skuren
1 dl vispgrädde eller crème fraiche
2 msk orökt kaviar
smör att steka i

GÖR SÅ HÄR:
  • Rensa och finhacka ansjovisen.
  • Skala och finhacka äggen. Skala och skär potatisarna i centimeterstora tärningar.
  • Stek löken i smör, utan att den tar färg. Tillsätt potatis, dill, gräslök, grädde eller crème fraiche och kaviar. Vänd ner ägghacket och låt puttra tills röran är krämig.
  • Servera röran ljummen på tunt skivad kavring.

Gubbröra enligt Leif Mannerström 

I den här trion bjuder endast Leif Mannerström på matjessill och rödlök i sin gubbröra. Och kapris.

Till ”8 bufféportioner”:
3 filéer matjessill
1 rödlök
2 hårdkokta ägg
1 msk kapris
1/2 dl hackad dill
1/2 dl hackad gräslök
1 dl majonnäs
2 msk crème fraiche
salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:
  • Skär sillfiléerna i fina tärningar.
  • Skala och finhacka lök och ägg.
  • Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
  • Servera med knäckebröd. Som förrätt, på buffébordet eller som vickning.

Chefens gubbröra

Vår chef på Professional Secrets, Niklas, påstår att hans gubbröra är den godaste och enklaste av dem alla. Eftersom han är chef så får han vara med på ett hörn och därmed blir det fyra gubbar och fyra recept:

Gör så här:
Skär 4 hårdkokta ägg i tärningar, blanda med en liten burk hackad ansjovis och minst en msk hackad dill respektive gräslök. Smaka av med spad från ansjovisen och servera

Allt är tillåtet

Alla kockar har, som sagt, sin variant på gubbröra. Det är tillåtet att göra variationer och kombinationer på recepten ovan och fortfarande påstå att det är "gubbröra" som serveras.
Närbild på gubbröra

Kocken tipsar

Till produkten
Till produkten
Till produkten
Till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss