RödingEn laxfisk med välsmakande, klarrött kött. Kroppen är mörk med ljusa fläckar och buken är röd. Odlad Röding är numera vanlig och av god kvalitet.
Bra att veta
I svenska vatten finns flera varianter på röding varav en del är importerade: Röding, Storröding, Fjällröding, Större Fjällröding, Bäckröding, Amerikansk Bäckröding och Kanadaröding.
|
|
Hur lagar man röding?En suverän matfisk i portionsstorlek med fast orangerosa kött som lämpar sig för allt. Den kan stekas hel – i panna eller ugn – kokas, grillas, rökas och gravas. Den är både god och vacker på tallriken och därför vanligt förekommande på restauranger.
Inkokt större röding blir vacker, praktisk och god plockmat på en buffé. servera gärna med syrliga smaker. Det lite skarpa i purjolök – till exempel stuvad – matchar det ”mulliga” i röding. Filéer ska stekas hastigt på hög värme så att de inte blir överkokta. Gärna med det goda skinnet på Rätt innertemperatur röding48 till 52 grader.
Klassisk rätt - röding
Grillad röding. Ta gärna loss det spänstiga köttet och ät det i en tunnbrödsklämma med mosad mandelpotatis, finhackad späd purjolök, salt, peppar, citron och smält smör.
|